MITROPOLIT AMFILOHIJE PONOVO UPOZORIO CRNOGORSKU VLAST: Pošto su sve rasprodali, sad hoće da otimaju crkvenu imovinu kako bi je razdijelili svojoj mafiji, e neće moći!

Objavljeno:16.06.2019 - 15:25
A A A Times Arial

Foto: Ilustracija

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije optužio je danas predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i crnogorsku vlast da namjeravaju da "otmu crkvenu imovinu" i poručio da će sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve "braniti" svoju imovinu ukoliko crnogorska Vlada ne uvaži njen zahtjev i ne povuče Prijedlog zakona o slobodi veroispovesti.

"Nakon što su sve rasparčali i rasprodali hoće da otimaju crkvenu imovinu kako bi je razdijelili svojoj mafiji", kazao je Amfilohije podgoričkim Vijestima, dan nakon sabora u Podgorici sa kog su Mitropolija i tri eparhije SPC zatražile od Vlade Crne Gore da povuče Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti, koji na nov način uređjuje pitanje crkvene imovine.

manastir

Foto: Kurir

Amfilohije smatra da Đukanović "zbog svog egoizma hoće da rasparčava i dijeli crkvenu imovinu, jer je samo to ostalo u Crnoj Gori što nisu oteli i podijelili".

"E neće moći", kategoričan je mitropolit SPC-a.

Amfilohije se nada da će crnogorska vlast biti dovoljno savjesna da povuče Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti, jer bi Crna Gora u suprotnom "dotakla dno".

"Pred Bogom smo se zakleli i saborno zavjetovali da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje. Ako usvoje ovakav zakon, tako će i biti", rekao je Amfilohije.

mitropolit

Foto: Marina Lopičić

Vlada Crne Gore je sredinom maja, poslije četiri godine rada, usvojila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti, koji je, od svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, samo kod SPC izazvao javno, oštro protivljenje.

Mitropolija SPC zakon doživljava kao "antivjerski", smatra de je usmjeren protiv SPC u Crnoj Gori, te da je namjera vlasti "otimanje hramova i pljačka crkvene imovine sa zlokobonim i nesagledivim posljedicama".

Takva poruka poslata je juče sa sabora u Podgorici, kojem je prisustvovalo više hiljada vjernika iz svih krajeva Crne Gore.

Odredbe prijedloga zakona predviđaju da sve vjerske zajednice u Crnoj Gori moraju da dokažu da su prije 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta i proglašena državnom, što je izazvalo oštro protivljenje Mitropolije crnogorsko-primorske.

crkva-copy-copy-ff

Ilustracijafoto: EPA/Boris Pejović, Privatna arhiva

Prema navodima Vlade iz obrazloženja zakona, predloženi akt je "usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, počev od konvencija Ujedinjenih nacija u ovoj oblasti, preko Evropske konvencije o ljudskim pravima sa pratećom praksom Evropskog suda za ljudska prava, do Smjernica Venecijanske komisije i OEBS/ODIHR-a".

 

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA