JEZIVO UPOZORENJE EUROPOLA: Žene između 16 i 25 godina nove mete Islamske države, evo kakve profile DJEVOJAKA vrebaju

Objavljeno:16.06.2019 - 08:35
A A A Times Arial

Foto: Profimedia/ilustracija

Borci oružane grupe Islamska država pokazuju sve veći interes za mlade žene rođene oko 2000. godine koje predstavljaju novu metu promocije ID, objavila je Evropska agencija za policijsku saradnju.

Europol, sa sjedištem u Hagu objavio je izvještaj, a uz njega je izradio i portret žena za koje smatra da bi mogle biti meta ID koja traži nove snage nakon pada samozvanog kalifata u martu.

- Propaganda Islamske države za svoje aktivnosti cilja djevojke i mlade žene u dobi između 16 i 25 godina, koje predstavljaju najosjetljiviju grupu i imaju pristup društvenim mrežama. ID se prilagodila tom novom cilju - rekao je Manuel Navaret, direktor Evropskog centra za borbu protiv terorizma Europola.

hidzab-zena

Foto: Profimedia

Tokom godina, u očima boraca mlade žene dobile su ofanzivniju ulogu te nisu više zadužene samo za brigu za dom, djecu i supruga.

Kada je ID počela da gubi teritoriju, organizacija je počela da traži od žena da preuzmu novu ulogu, pomažu kao doktorke ili na drugi način, odnosno da ne budu samo žene tradicionalno vezane uz dom.

Nakon pada samozavnog kalifata u martu, Islamska država je ostala aktivna u više zemalja Bliskog istoka, Afrike i Azije i nastavlja da bude prisutna na internetu, prenosi Fena.

- Postoji zabrinutost da ta povećana uključenost žena može otvoriti put potencijalno velikim promjenama - kaže se u izveštaju Europola, u kojem se navodi da postoji povećanje u Francuskoj i Velikoj Britaniji broja uhapšenih žena povezanih s aktivnostima terorizma.

Međunarodna zajednica suočena je s problemom oko 4.000 žena i oko 8.000 djece boraca uhvaćenih ili ubijenih u Siriji i Iraku.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!