Dodik ponovo izabran za predsjednika SNSD-a, bio jedini kandidat

Aktuelno
Dodik ponovo izabran za predsjednika SNSD-a, bio jedini kandidat
.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, ponovno je izabran za predsjednika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na stranačkom kongresu na kojemu je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da Bosna i Hercegovina nikada neće biti muslimanska država, a da Republika Srpska ostaje glavni interes Beograda.

Dodik je bio jedini kandidat na šestom saboru SNSD-a koji je održan u Laktašima kod Banje Luke. Izabran je jednoglasno na sjednici najvišeg stranačkog tijela kojemu je nazočilo 1200 izaslanika.

U obraćanju stranačkim kolegama i gostima Dodik je rekao kako je Republika Srpska najbolji dio BiH, te istaknuo da njegova stanka neće dopustiti stvaranje jedne nacije u BiH čime bi se poništio srpski identitet. Ti pritisci po njemu traju još od vremena austrougarske uprave nad BiH, a sada opet jačaju takve inicijative.

"Nažalost, srpski se narod ovdje decenijama pokušava izboriti za svoja prava i sada se tako nešto traži, da odustanemo od svog identiteta, što nikada nećemo dopustiti", istaknuo je Dodik.

Sličnog je tona bio i istup srbijanskog šefa diplomacije. Istaknuo je da je Republika Srpska glavni interes Srbije.

"Republika Srpska je glavni interes Srbije i srpskog naroda. Imamo mi u mitologiji i drugih glavnih mjesta za srpstvo, ali to je povijest, a Republika Srpska je budućnost. BiH nije i nikad neće biti muslimanska, kako to hoće Bošnjaci", rekao je Dačić.

Političku stranku SNSD je 1996. osnovao Milorad Dodik. Ova stranka je vladajuća dugi niz godina u entitetu Republici Srpskoj te bi trebala biti dio državnog Vijeća ministara BiH čija je uspostava blokirana zbog različitih stajališta bošnjačke i srpske strane oko aktiviranja NATO-va Akcijskog plana za članstvo (MAP) s Bosnom i Hercegovinom.

 

Ne propustite