Sunčanica je opasna po vaše zdravlje a TOPLOTNI UDAR VAS MOŽE UBITI: Evo koje mjere trebate poduzeti ako vidite da je nekome pozlilo

Objavljeno:15.06.2019 - 14:04
A A A Times Arial

Ovih dana borimo se i tek ćemo se boriti sa visokim temperaturama. I mladi, potpuno zdravi ljudi su prosto smlaćeni zbog ovakvog vremena, a djeci, starijima i hroničnim bolesnicima situacija je nepodnošljiva. Velika vrućina sa sobom nosi i mnogo opasnosti, a evo kako da ih prepoznate.

Ljeti na ovakvim temperaturama, a Smernice za bezbjedan rad na otvorenom pri visokim temperaturama objavljene na sajtu minrzs.gov.rs ukazuju na to koje mjere prve pomoći preduzeti ako vidite da se nekom slošilo.

mineralna-voda-810x538

DEHIDRACIJA -Predstavlja smanjenje tjelesne količine vode.

SIMPTOMI: Žeđ, suha usta, umor, nesvestica, opšta slabost.

PRVA POMOĆ: Potrebno je nadoknaditi izgubljenu tečnost i minerale, dehidriranu osobu je potrebno umiriti, staviti u sjedeći ili ležeći položaj, dati joj da pije vode ili rastvore za nadoknadu tečnosti i elektrolita, potrebno je vršiti stalni nadzor dehidrirane osobe, ako joj se stanje ne popravlja pozovite hitnu pomoć ili potražite savjet ljekara.

SUNČANICA – Oblik toplotnog udara koji nastaje izlaganjem glave direktnom uticaju sunčevih zraka.

SIMPTOMI: Slabost, mučnina i povraćanje, glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenost, crvenilo u licu, zujanje u ušima. U težim slučajevima dolazi do omamljenosti, proširenja zjenica i nesvjestice uz ubrzane otkucaje srca i plitko ubrzano disanje, a u najtežim slučajevima može doći i do opasnosti po život.

PRVA POMOĆ: Prenijeti osobu u hladovinu ili rashlađenu prostoriju, osloboditi je suvišne odjeće, stavljati hladne obloge na glavu, ako je pri svjesti davati hladne napitke.

TOPLOTNI OSIP – Nadražaj kože izazvan prekomernim znojenjem zbog toplog vremena. Izgleda kao skup plikova ili prištića koji se najčešće javljaju na vratu, gornjem dijelu grudnog koša, u preponama, ispod grudi ili na unutrašnjem dijelu lakta.

SIMPTOMI: Crveni osip sa jakim svrabom

osip

PRVA POMOĆ: Osigurati boravak u hladovini ili rashlađenoj prostoriji i obući suhu odjeću. Nanositi hladne obloge na osip. Kod ovakvih osoba obično se ne preporučuje nanošenje krema, već upotreba dječjih pudera za kožu.

TOPLOTNI GRČEVI – Bolni grčevi u mišićima koji se javljaju nakon velikih fizičkih opterećenja kod osoba koje se mnogo znoje. Osobe koje se obilno znoje su osetljivije na mogućnost pojave toplotnih grčeva jer se znojenjem gubi so, a smanjen nivo soli u mišićima izaziva bolne grčeve u rukama, nogama ili stomaku.

SIMPTOMI: Koža je bleda i znojava, temperatura normalna, a na zgrčenom mišiću možemo opipati zadebljanje.

PRVA POMOĆ: Potrebno je da osoba prestane sa svim aktivnostima, skloniti je sa sunca u hlad ili rashlađenu prostoriju, dati joj da pije vodu ili prirodne voćne sokove. Ne nastavljati s napornim fizičkim radom ni nekoliko sati poslije grčeva, jer se može javiti iscrpljenost ili toplotni udar. Ukoliko grčevi potraju duže od sat vremena, potražiti medicinsku pomoć.
TOPLOTNA ISCRPLJENOST – Zdravstveni problem koji se može razviti i nekoliko dana poslije izlaganja visokim temperaturama, usljed fizičkih aktivnosti, ako je unos tečnosti bio nedovoljan.

SIMPTOMI: Umor, slabost, vrtoglavica, glavobolja, nesvjestica, mučnina i povraćanje, mišićni grčevi, otežano znojenje, blijeda, hladna i vlažna koža, ubrzano i površno disanje.

PRVA POMOĆ: Skloniti osobu sa sunca u hladniji prostor, postaviti je u ležeći položaj sa blago podignutim nogama i davati joj puno tečnosti (voda, bezalkoholni napici), prskati vodom i hladiti ventilatorom. Iz toplotne iscrpljenosti može se razviti toplotni udar, pa ako se navedeni znaci pogoršavaju ili traju duže od jednog sata, potrebna je hitna medicinska pomoć. 6.

TOPLOTNI UDAR - Najteži zdravstveni problem koji može biti izazvan visokim temperaturama, usljed gubitka kontrole nad temperaturom tijela i nesposobnosti hlađenja, temperatura tijela poraste za samo 10-15 minuta (40,5 °C ili više), a puls ubrzan (čak i preko 160 otkucaja u minuti). Ukoliko se ne prepozna na vrijeme, toplotni udar može dovesti do težih oštećenja zdravlja, pa čak i do opasnosti po život.

SIMPTOMI: Crvena, topla i suha koža (bez znojenja), jaka glavobolja, mučnina, vrtoglavica, ubrzani puls, izuzetno visoka temperatura, gubitak svjesti.

zena-glavobolja-bolovi-u-ocima-shutterstock

PRVA POMOĆ: Prenesite osobu u hladovinu ili rashlađeni prostor, postaviti je u ležeći položaj na leđa ako je pri svijesti, ako nije, postaviti na bok, podići noge iznad nivoa glave, polivati osobu hladnom vodom. Kontrolišite tjelesnu temperaturu i pokušajte da je spustite ispod 38°C. Odmah pozovite hitnu pomoć.

I ne zaboravite na preporuke ljekara, kako biste preduzeli preventivne mjere da do ovakvih slučajeva ne dođe: Pijte što više tečnosti, ako se pretjerano znojite, unosite što više mineralne vode. Izbjegavajte sunce u periodu od 11 do 16 časova i birajte laganu odjeću od prirodnih materijala.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!