Sjeverna Makedonija na dobrom putu prema članstvu u EU-u, Albanija zaostaje

Aktuelno
Sjeverna Makedonija na dobrom putu prema članstvu u EU-u, Albanija zaostaje
.

Sjeverna Makedonija mogla bi dobiti podršku Europske unije za početak pregovora o članstvu kasnije ove godine, tvrde diplomati, no Albanija se suočava s protivljenjem Francuske, Njemačke i Nizozemske.

Uz podršku nekoliko vlada članica EU-a i Europske komisije, Albanija i Sjeverna Makedonija nadale su se kako će čelnici europskih zemalja odobriti početak pregovora o članstvu idućeg utorka na sastanku u Luksemburgu, piše "Hina".

Time bi se otvorio put predsjednicima država i vlada EU-a da odobre početak pregovora na summitu u Bruxellesu 20. i 21. lipnja.

Međutim, tom prigodom ni jedna država neće dobiti zeleno svijetlo, rekli su za Reuters diplomati i dužnosnici EU-a, unatoč tomu što su 13 članica Unije, uključujući Italiju i Poljsku, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te Europska komisija javno pozvali na početak formalnih pregovora.

Trenutni cilj je postići dogovor između vlada zemalja članica u rujnu, no samo za Sjevernu Makedoniju, koja bi 2020. godine trebala pristupiti i članstvu u NATO-u.

"Sjeverna Makedonija ima velike šanse (za započinjanje pregovora o članstvu), posebice zbog povijesne odluke o promjeni imena", rekao je visoki dužnosnik EU-a, referirajući se na desetljećima dug sukob s Grčkom koja je Makedoniji blokirala početak pregovora za članstvo u Europskoj uniji i članstvo u NATO savezu.

Promjena imena Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije u Republiku Sjevernu Makedoniju dalo je Skoplju snažan zamah te će vjerojatno uspjeti uvjeriti Pariz, Berlin i Den Haag da podrže početak pregovora o članstvu.

"No, Albanija je još uvijek velik problem za neke vlade. Njezina situacija ne čini se obećavajućom", rekao je dužnosnik.

Prema podacima Transparency Internationala, Albanija, koja je već članica NATO-a, smatra se najkorumpiranijom zemljom u Europi te nisu učinili dovoljno po pitanju borbe protiv pranja novca, unatoč smjenama korumpiranih sudaca i tužitelja, smatraju dužnosnici EU-a i SAD-a.

Četiri druge države Zapadnog Balkana - Bosna, Kosovo te dvije najbliže članstvu, Srbija i Crna Gora, također se nadaju pristupanju Europskoj uniji.

Ne propustite