Reis Kavazović: Bosna je zajednička riječ za judaizam, kršćanstvo i islam

Bosna i Hercegovina
Reis Kavazović: Bosna je zajednička riječ za judaizam, kršćanstvo i islam
Treći susreti Mreže mladih, čija je tema "Mladi - promotori pozitivnih društvenih vrijednosti", bit će realizirani kroz posjete Rogatici, Priboju, Sjenici i Novom Pazaru, od 14. do 16. juna. Svečanom početku programa danas u Sarajevu prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji je mladima uputio prigodnu poruku i smjernice za uoči njihovog dvodnevnog putovanja.

Treći susreti Mreže mladih, čija je tema "Mladi - promotori pozitivnih društvenih vrijednosti", bit će realizirani kroz posjete Rogatici, Priboju, Sjenici i Novom Pazaru, od 14. do 16. juna. Svečanom početku programa danas u Sarajevu prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji je mladima uputio prigodnu poruku i smjernice uoči njihovog putovanja.

- Pred vama je vrijeme priprema za naporan i ozbiljan poduhvat građenja prepoznatljive zgrade vašega duhovnog i fizičkog bratstva. Bit će to mukotrpno zidanje, puno odricanja. Sile koje će vam stajati na putu ometat će vas i zavoditi. Tražit će od vas da uništite pamćenje o sebi, da zaboravite svoj identitet i pripadnost zemlji... Nemojte pristati na to. Uništavanje pamćenja je povratak u prošlost i nije budućnost. Prošlost nemojte uništavati, ali je nemojte ni idealizirati. Idealizacija prošlosti je laž, pogubna je, poput lažne nade o budućnosti - kazao je Kavazović. 

kavaz-3

Govoreći o značaju vjere, reisu-l-ulema rekao je da je ona govor o ciljevima života: o smislu i besmislu, životu i smrti, ljubavi i mržnji, dobroti i pokvarenosti, nagradi i kazni, o njihovim posljedicama... 

- Vjera prema čovjeku ima potpuno različit zahtjev u odnosu na bilo koju drugu socijalnu ili ekonomsku ideju: Bog ne gleda u vašu sliku i priliku niti vaš imetak, On gleda u vaša srca i vaše postupke. To je velika ideja islama. Bez postojanja duhovnog jezgra, bez jasnih životnih ciljeva prema kojima bismo se kretali, nikada nećemo doći do cilja - istakao je. 

U svom je obraćanju mladima naglasio da je novo vrijeme donijelo strah od ratova, ugrožavanja životne sredine, povećanja jaza između bogatih i siromašnih te neizvjesnu budućnost.

- Stoga je ljudima potrebno novo putovanje, potraga za novim domom, novo otkrovenje lica Božijeg koje će nam uliti novu snagu i probuditi u nama novu nadu - rekao je Kavazović. 

Svoj govor priveo je kraju riječima o Bosni i Hercegovini.

- Bosna je više od onoga što mi jesmo. Ona je ideja koja se nosi kao vjera, da je moguće na njenom platnu slikati različitim bojama sliku svijeta koji je različit, a jedinstven. Bosna je autentična, sa svim svojim duhovnim tradicijama koje vama mladim ljudima u svom materijalnom izrazu jednako pripadaju: i judaizam i kršćanstvo i islam. Bosna, to je zajednička riječ za sve njih - naglasio je. 

Dodao je da ne treba zbunjivati njeno teško nasljeđe, jer sudbina Bosne ne izvire primarno iz njega, već iz duha koji se rađa iz onoga što još nije bilo.  

- Danas idete u Sandžak. To je dio stare Bosne, u kojem živi jedan dio našeg naroda. To je onaj dio koji je bolji, ali i nesretniji. Živi u teškim prilikama. Moramo biti jaki da im pomognemo, jer su oni naš emanet. Oni su vaša braća i sestre i pobrinite se o njima. Nemojte ih zaboravljati - ovim je riječima reis Kavazović završio svoje obraćanje na današnjem skupu. 

kavaz-2

Mreža mladih okuplja mlade iz medžlisa BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, koji će, kako su kazali šef Odjela za mektebsku nastavu mladih Enes Svraka i direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH Ismail Smajlović, promovirati pozitivne vrijednosti i vrline društva i vjere.

Mladi širom BiH su, još je istaknuto na današnjem okupljanju, kroz veći broj projekata uključeni u ovu mrežu dajući na taj način doprinos aktivnostima Islamske vjerske zajednice u BiH, ali i cjelokupnom društvu. 

kavaz-4

Ne propustite