Odbačena i drugostepena žalba u slučaju Milana Tegeltije

Aktuelno
Odbačena i drugostepena žalba u slučaju Milana Tegeltije
.

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijela je odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH na odluku Prvostepene disciplinske komisije u disciplinskom postupku protiv predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije i potvrđuje odluka Prvostepene disciplinske komisije od 03.06.2019. godine, saopćeno je iz VSTV-a.

Iz Vijeća podsjećaju da je, povodom tužbe i prijedloga za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije koje je podnio UDT, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH donijela odluku kojom se odbacuje disciplinska tužba UDT-a od 31.05.2019. godine, podnesena protiv Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a BiH, te kojom se odbacuje Prijedlog UDT-a za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije.

Podsjetimo, krajem maja Ured disciplinskog tužioca podigao je disciplinsku tužbu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije zbog zbog disciplinskog prekršaja propisanog Zakonom o VSTS-u "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva", a sve se odnosi na aferu "Potkivanje".

Osim tužbe, zatraženo je i da Tegeltija bude udaljen sa dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Ne propustite