Bihać: Policija u raciji privela 130 migranata iz ilegalnog smještaja

Aktuelno
Bihać: Policija u raciji privela 130 migranata iz ilegalnog smještaja
.

Iz privatnog objekta u Bihaću izmješteni su migranti za koje su sumnja da su danas nasrnuli na policijske službenike.

Sa njima je na terenu i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove koja je zapečatila objekat. U akciji je pronađeno 130 migranata koji su boravili u objektu, a bila su potrebna čak tri autobusa, nekoliko "marica" i policijskih vozila da ih sve odvezu.

"Danas smo uz asistenciju pripadnika policije Bihać izvršili pregled porodične kuće Fatime Lipovača u kojoj smo zatekli 130 migranata, odnosno stranih lica koji su bez indentifikacionih dokumenata. Znači tu se nalaze neovlašteno i bit će deložirani u migrantski centar, a kuća Fatime Lipovače bit će zapečaćena. Ovdje je u pitanju nelegalno izdavanje smještaja stranim licima migrantima. Objekat je zapečaćen i u slučaju da se službeni pečat povrijedi i objekat otpečati predviđena je sankcija do šest mjeseci zatvora, pored što vlasnika sljeduje novčana kazna“, kaže Sadik Alagić, glavni inspektor Kantonalne tržne inspekcije USK-a.

U Domu zdravlja Bihać potvrdili su da su primljena tri policajca kod kojih su konstatovane povrede. Isti su upućeni u Kantonalnu bolnicu "dr. Irfan Ljubijankić" gdje im je ukazana dalja medicinska pomoć, prenosi N1. 

U privremeni prihvatni centar Vučjak jutros su stigli prvi migranti. Njih oko 50-ak tu je smješteno u šatore koji se postavljaju. 

U Bihać danas poslijepodne stiže američki ambasador u BiH Eric Nelson i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer.

Visoku američku delegaciju primit će gradonačenik Bihaća Šuhret Fazlić, te premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić. Iako se ne navodi što je razlog dolaska, očekuje se da će u fokusu biti situacija u Krajini usljed velikog priliva migranata u taj dio BiH.

Ne propustite