Iran optužio SAD za "diplomatsku sabotažu"

Aktuelno
Iran optužio SAD za "diplomatsku sabotažu"
.

Tvrdnja SAD da je Iran u četvrtak napao i zapalio dva broda-tankera u Omanskom moru su "neosnovane", saopštio je Teheran i zauzvrat optužio Washington za "diplomatsku sabotažu".

"To što su SAD hitro iskoristile priliku da iznesu navode protiv Irana bez ikakvih naznaka konkretnih ili posrednih dokaza, jasno pokazuje da su prešli na plan B: diplomatsku sabotažu i šminkanje ekonomskog terorizma protiv Irana", naveo je na Twitteru šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova je takođe izdalo saopštenje u kojem je tvrdnja državnog sekretara SAD Majka Pompea ocijenjena kao "neosnovana".

"Optužiti Iran za sumnjive i nesretne nesreće u kojima su žrtve tankeri, očigledno je najlakše za Pompea i druge američke zvaničnike", rekao je portparol iranskog MSP Abas Musavi.

On je naveo da je Iran "odgovoran za očuvanje bezbjednosti u Ormuskom moreuzu" i da je pritekla "u pomoć" brodovima u nevolji i "spasila" njihove posade.

Pompeo je ranije rekao da vlada SAD "ocjenjuje da je Iran odgovoran za napade u Omanskom moru" i optužio Teheran da želi da spriječi prolazak nafte kroz Ormuski moreuz i poremeti svjetsko tržište nafte, na šta su berze odmah reagovale, prenosi Beta. 

Ne propustite