ELDIN KARIĆ: Ukoliko su članovi VSTV-a spremni da zbog svog "šefa" krše zakon, zbog toga će i odgovarati

Bosna i Hercegovina
ELDIN KARIĆ: Ukoliko su članovi VSTV-a spremni da zbog svog "šefa" krše zakon, zbog toga će i odgovarati
Forum za etiku i usklađenost u BiH podnio je pritužbu Vijeću Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zbog propuštanja predsjednika Vijeća da u skladu sa Zakonom o VSTV-u i Poslovnikom o radu preduzme neophodne radnje na ispitivanju navoda i utvrđivanju odgovornosti Milana Tegeltije zbog medijskih tekstova i video snimaka objavljenih na portalu "Žurnal" koji ga dovode u vezu s koruptivnim radnjama.

Forum za etiku i usklađenost u BiH podnio je pritužbu Vijeću Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) zbog propuštanja predsjednika Vijeća da u skladu sa Zakonom o VSTV-u i Poslovnikom o radu preduzme neophodne radnje na ispitivanju navoda i utvrđivanju odgovornosti Milana Tegeltije zbog medijskih tekstova i video snimaka objavljenih na portalu "Žurnal" koji ga dovode u vezu s koruptivnim radnjama. 

Rečeno je to na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu koju su organizirali predstavnici Forum za etiku i usklađenost u BiH i Centra za razvoj medija i analize. 

Izvršni direktor Centra za razvoj medija i analize i urednik "Žurnala" Eldin Karić kazao je da žele skrenuti pažnju javnosti na to kako se iz VSTV-a konstantno pozivaju na zakone, pravilnike i legalnost, a pritom intenzivno krše vlastite zakone i pravilnike koji su sami donijeli. 

- Krajnje je vrijeme da skrenemo pažnju na njihove pokušaje da mimo zakona pokušavaju da sačuvaju one koji su u aferi potkivanje apsolutno kompromitirali pravosudni sistem u BiH - poručio je. 

O novim manipulacijama Tegeltije kako bi izbjegao svaku mogućnost otvaranja postupka za provjeru njegove odgovornost te na koje su sve načine članovi VSTV-a kršili vlastite zakone, govorio je predsjednik Foruma za etiku i usklađenost u BiH, Bojan Bajić. 

Prvo je podsjetio da je disciplinski tužilac podigao tužbu protiv Milana Tegeltije kao sudije, nakon čega je disciplinska komisija odbila tužbu kao nedopuštenu tvrdeći da Milan Tegeltija nije sudija. 

- To je suprotno Zakonu o VSTV-u i Poslovniku o radu, jer da Tegeltija nije sudija, ne bi mogao biti ni član VSTV-a te, automatski, ni njegov predsjednik - ističe Bajić. 
Osim te, kaže, napravljena je još jedna manipulacija unutar VSTV-a. 

milan-tegeltija

Foto: Haber.ba

Dan nakon objavljivanja snimka "Žurnala", 23. maja, Tegeltija je zakazao vanrednu sjednicu Vijeća, gdje je pod 1. tačkom imao informaciju o stanju u pravosuđu, nakon koje je Vijeće izglasalo podršku za Tegeltiju da nastavi svoj daljnji rad. 

- Ta sjednica je bila manipulacija i vjerovatno su dovedeni u zabludu i određeni članovi VSTV-a, opet da bi se izbjegla mogućnost otvaranja postupka za utvrđivanje činjenica - ustvrdio je Bajić.

Napomenuo je da je u ovakvim situacijama, po članu 6b. Poslovnika o radu Vijeća, predsjednik Vijeća dužan da formira ad hoc disciplinsku komisiju sastavljenu od sudije, tužioca i trećeg lica koje nije nosilac dužnosti pravosudne funkcije. 

Ta ad hoc komisija je potom, pojašnjava, dužna istražiti činjenice prezentovane u viber prepiskama i video snimcima, a po okončanju postupka Vijeću mora predstaviti eventualni prijedlog o razrješenju člana Vijeća, u ovom slučaju predsjednika Tegeltije. 

- Tegeltija nije postupio po zakonu i Poslovniku čime je napravio još jedan prekršaj. Zbog toga smo uputili prigovor VSTV-u i tražili dvije stvari, a to je da formiraju spomenutu ad hoc disciplinsku komisiju i narede joj da ispita činjenice te da po automatizmu donesu odluku o udaljenju Tegeltije s pozicije člana i predsjednika VSTV-a, do okončanja postupka ad hoc komisije - kazao je Bajić. 

Jasno je naglasio da sjednica koju je VSTV-a zakazao za sljedeću srijedu zbog interesa javnosti mora uključiti njihov prijedlog te da u raspravi o tom prijedlogu ne može učestvovati Tegeltija. Međutim, kako je rekao, već objavljeni dnevni red sjednice nije validan i stoga mora biti promijenjen.

- Nadam se da će ostali članovi VSTV-a, koji su polako počeli da se bude, čuvajući dignitet i svoju karijeru, odlučiti da ne idu u propast sa osobom koja na najbesprizorniji način manipuliše Vijećem kako bi spriječio bilo kakav razgovor o njegovoj odgovornosti - rekao je predsjednik Foruma za etiku i usklađenost u BiH, dodajući da ne traže od VSTV-a donošenje odluke da je Tegeltija kriv već zahtijevaju otvaranje postupka u kojem će se ispitivati i utvrđivati činjenice te napraviti izvještaj. 

Osvrnuo se i na brojna otvorena pisma koje je potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić uputila na različite adrese, kazavši da ona smišljeno i tendenciozno zabavlja narod tim pismima, otvarajući što je više moguće frontova sa međunaorodnom zajednicom, a sve zbog toga da ne bi bila pozvana na poštivanje Poslovnika.

ruzica-jukic-n1

Foto: Dnevnik.ba

- Javnost moramo obavijestiti o detaljima i vratiti na ovu priču jer bacanje nove dimne bombe svaki dan služi za to da ostanemo zbunjeni i da VSTV sljedeće srijede organizuje sjednicu koja će proći s nekim nejasnim glasanjem, čime će zatvoriti slučaj - naglasio je. 

Upitan o mogućem pravnom lijeku, Bajić je kazao da ukoliko članovi Vijeća pristanu na ovu nezakonitu igru Milana Tegeltije onda svi pojedinačno trajno gube svoj profesionalni kredibilitet te će u tom slučaju Visoki predstavnik morati donijeti odluku o njihovom razrješenju i postavljanju privremene uprave. 

Urednik "Žurnala" Karić je još dodao da ukoliko su članovi Vijeća spremni da zbog svog "šefa" krše zakon, onda moraju biti svjesni da će zbog toga i da odgovaraju. 

- Ne možete se pozivati na legalnost, a pritom kršiti zakone - još jednom je ponovio. 

 

Ne propustite