STRAŠNE SCENE! ŽENA U 5 UJUTRO USISAVALA KOMARCE SA PLAFONA: Evo kad kreće zaprašivanje

Aktuelno
STRAŠNE SCENE! ŽENA U 5 UJUTRO USISAVALA KOMARCE SA PLAFONA: Evo kad kreće zaprašivanje
.

Osječani su u panici, barem sudeći prema komentarima na društvenim mrežama.

Kao što su mnogi mogli zamijetiti, počela je sezona komaraca, ali građani Osijeka te male krvopije nažalost jako dobro “poznaju”. Scene s komarcima definitivno pozivaju na uzbunu pa se Osječani pitaju: ima li spasa?

“U 5 ujutro usisavala sam komarce sa stropa; stubište zgrade crni se od komaraca; zidovi mi izgledaju kao tapete s bogatim uzorkom komaraca. Jučer sam oko podneva pokušala sjediti u hladu u parku, odjednom su mi noge bile pune komaraca, morala sam pobjeći. Zbog komaraca ne smijemo ni pomišljati na večernje uživanje u vrtu. Dijete smo zbog uboda morali odvesti pedijatru…”, samo su neki od statusa koje su pisali komentirajući najezdu komaraca, prenosi Glas Slavonije.

62339349-2553033458092246-9133701920102285312-n

(Facebook)

U gradskoj upravi tvrde kako se u Osijeku radi sve u skladu s nalozima struke, točnije monitoringa i preporuka stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo. Kažu da je Zavod za javno zdravstvo plaćen da provodi nadzor ličinki i odraslih komaraca, oni crtaju karte s brojnošću populacije i izdaju preporuke za tretiranje.

“Oni definiraju gdje se treba tretirati, a zakon koliko, na kojoj površini i čime tretirati – i mi se držimo isključivo zakona. Ne mogu ja kao dogradonačelnik tražiti da se provode dodatni tretmani samo zato jer osobno procjenjujem da je u gradu previše komaraca. To bi bilo neodgovorno i zašto onda uopće plaćamo struku. Za sve preporuke struke mi izdajemo naloge za tretiranje, ali problem nije Osijek, nego Kopački rit i općine u okolici Osijeka, koje ne rade ništa. Grad Osijek je jedan od rijetkih koji poduzima sve, sam sve financira i radi sve isključivo po zakonu kada su u pitanju komarci”, komentirao je za Glas Slavonije dogradonačelnik Boris Piližota.
Izvor komaraca u Osijeku nije samo Kopački rit

Izvor problema s komarcima u Osijeku nije samo Kopački rit već i veliko močvarno područje rukavca rijeke Drave poznatije kao Halaševo u općini Darda objašnjava i dr. sc. Dario Brdarić iz ZZJZ-a.

“Budimo svjesni da je Osijek okružen močvarama i rukavcima Drave i Dunava, a nakon duljeg niza godina imamo poplavnu godinu i situaciju u kojoj će dok god ne presuše poplavna područja biti problema s komarcima. Tijekom utorka radimo novi monitoring i već tijekom večeri dajemo naloge za nova tretiranja tijekom utorka i srijede. Kod prošlog mjerenja najveća brojnost zabilježena je u Sarvašu, gde smo metodom čovjeka klopke izbrojili 126 uboda u 15 minuta. Osim što radimo monitoring odraslih komaraca, radimo i monitoring ličinki. Prošlog tjedna je od 20 mjernih postaja samo njih šest bilo suho, a izdali smo tretiranja za larvicidne tretmane Halaševa, stare Drave i Karašice. Treba znati da je Halaševo jednak izvor komaraca kao i Kopački rit, stoga tretiranja trebaju biti i u općinama oko Osijeka. Građanima možemo poručiti da se svakako dodatno zaštite repelentima koji odbijaju komarce. U slučaju da se ovakvo vrijeme nastavi, možemo očekivati isušivanje poplavnih područja, te smanjenje brojnosti komaraca od srpnja”, objašnjava dr. sc. Brdarić.

Kada je riječ o općinama, iz osječke gradske uprave potvrđuju da nema tretiranja komaraca. Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Grada Osijeka, kaže da tretmani i utrošeni novac u Osijeku znače da je u gradu brojnost manja i za 70 posto od one u okolnim općinama, ali nažalost i dalje previsoka.

“Treba pitati ljude u Kopačevu, Erdutu, Batini ili Petrijevcima kako žive. Da kod nas svi poštuju zakon, sve bi bilo u redu, ali samo šest jedinica lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji radi nešto po pitanju komaraca. Mi ne možemo biti šerifi i raditi protiv zakona. Izvođači po našem nalogu sami određuju intenzitet dimljenja jer imaju kontrolu rezultata. No, ako rezultati nisu zadovoljavajući, ZZJZ dostavi negativno mišljenje i Grad ne mora platiti takvo tretiranje, a tretman se ponavlja o trošku izvođača. Dakle, ovdje nikome nije u interesu da radi nešto na svoju ruku, a na štetu građana, ali problem je što komarci nisu samo osječki problem”, zaključuje pročelnik.

2-6

(Facebook)

U ZZJZ-u kažu kako su ove godine već detektirali i ličinke tigrastog komarca. Tvrde da još nisu pronašli niti jednu odraslu jedinku, ali su uzorkovali ličinke i kada se izlegnu u laboratoriju, moći će objaviti njihovu prisutnost.

“Lani smo na području Našica detektirali još jednu invazivnu vrstu, a riječ je o japanskom komarcu. Mi smo spremni na mjere u slučaju da se pojavi groznica zapadnog Nila”, naglašava dr. sc. Brdarić. Lani je u Hrvatskoj bolest zapadnog Nila laboratorijski potvrđena u 50 osoba, a najveći broj oboljelih je zabilježen u Osječko-baranjskoj županiji”, govore iz ZZJZ-a.

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije proveo je 11. i 12. juna nadzor odraslih komaraca na području grada Osijeka. Sukladno rezultatima nadzora i povećanim brojnostima jedinki odraslih komaraca, izdane su preporuke za tretmane dezinsekcije odraslih komaraca na području cijelog grada Osijeka. Tretmani će se izvršiti u razdoblju od 12. do 14. lipnja 2019., piše Osijek031.

Ne propustite