SRĐAN PUHALO ZA NOVI.BA: Za Čovića, Dodika i Izetbegovića ovo je idealna država - minimalna odgovornost, a maksimalna dobit

Bosna i Hercegovina
SRĐAN PUHALO ZA NOVI.BA: Za Čovića, Dodika i Izetbegovića ovo je idealna država - minimalna odgovornost, a maksimalna dobit
- Vlast u Bosni i Hercegovini davno bi bila formirana da nije političkih igara. Sada se postavlja pitanje šta stoji iza toga i ko ne želi da se uspostavi vlast?!, kazao je bh. psiholog i analitičar, Srđan Puhalo u razgovoru za Novi.ba.

- Vlast u Bosni i Hercegovini davno bi bila formirana da nije političkih igara. Sada se postavlja pitanje šta stoji iza toga i ko ne želi da se uspostavi vlast?!, kazao je bh. psiholog i analitičar, Srđan Puhalo u razgovoru za Novi.ba. 

To svakako odgovara opoziciji u Republici Srpskoj (RS), tvrdi Puhalo, jer su oni, iako su izgubili na izborima, još uvijek na vlasti. Međutim, dodao je da se postavlja još jedno pitanje, a to je šta stoji iza uslovljavanja SDA i DF-a, da li je to želja da se MAP usvoji ili nešto drugo... 

Što se tiče SNSD-a, smatra bh. analitičar, njima je najviše stalo da uđe u vlast kako bi imali kontrolu nad svim aspektima politike koji se tiču Srba, od lokalne vlasti, preko entiteske, pa do nivoa BiH. Da se oni pitaju, ističe, vlast bi bila davno uspostavljena. 

S druge strane, HDZ je, kaže, u svemu tome prilično relaksiran jer su oni svakako na vlasti. 

- HDZ-u ovakva situacija čak i odgovara, oni nemaju "svog predsjednika", imaju izvršnu vlast i "divnu" mogućnost da se žale kako su izigrani i kako nije ispoštovana volja birača jer je u Predsjedništvo BiH izabran Željko Komšić za kojeg su glasali Bošnjaci. S druge strane, oni kontrolišu sve što je važno u BiH - rekao je Puhalo.

Komentirajući ulogu međunarodne zajednice, njihove namjere i reakcije, kazao je da nije baš siguran da oni, i pored zvaničnih uzjava, žele skoro formiranje vlasti sa SNSD-om. 

- Sve u svemu, vidimo da se radi o nekoj vrlo zamršenoj igri, a građanima BiH, iskreno, svejedno je da li imaju ili nemaju vlast. Ništa nam nije bolje i kada imamo ili nemamo vlast. Sama činjenica da postoji vlast u BiH ne znači da će ona raditi u interesu građana i da će građanima biti bolje - konstatuje naš sagovornik. 

Kada je riječ o evropskom putu BiH, mišljenja je da tu "imamo paradoksalnu situaciju".

- Naime, naveći broj bh. građana, mada je i taj procent u padu, još uvijek želi da idemo u EU. S druge strane, EU nam kaže da BiH treba postati članica. Tu su i bh. političari koji kažu da podržavaju evropski put naše zemlje - a mi ne mrdamo. Ili, eto, mrdamo, ali toliko sporo da će prije građani BiH pojedinačno ući u EU nego što će cijela država, i to je frustrirajuće - naglašava.

A zašto je to tako, zbog čega je napredak BiH na putu ka EU toliko usporen, Puhalo pojašnjava time da naši političari samo deklarativno podržavaju članstvo BiH u Evropskoj uniji. 

- Za Čovića, Dodika, Izetbegovića ovo je idealna država - minimalna odgovornost, a maksimalna dobit. Minimalan rad, a maksimalna kontrola. I da li bi neko, da je na njihovom mjestu, želio nešto da mijenja? - zapitao se bh. analitičar. 

Odgovor na to pitanje je, kaže, više nego očigledan. 

- Naravno da ne bi, i tako oni ništa i ne mijenjaju. Sve dok mogu da održavaju ovakvo stanje, oni će ga održavati. Kada bi se nešto promijenilo, onda oni više ne bi bili adekvatni igrači, trebali bi nam novi ljudi koji će nešto raditi, nečim se baviti, koji će gledati interese građana, a ne njihove partijske interese - rekao je.

To, ističe Puhalo, nije nikakva mudrolija već nešto što je poznato već odavno. Domaći političari su dosada, tvrdi on, imali veliki broj prilika da pokažu da zaista žele ulazak BiH u EU, ali je sasvim jasno da oni to neće i da ne rade na tome. 

Bh. analitičar se osvrnuo i na činjenicu da, iako je Parlamentarna skupština BiH  ne radi ništa više od sedam mjeseci, njeni poslanici i delegati redovno primaju plate koje su jedne od najviših u Evropi.  

U svom stilu, Puhalo na to kaže: "Pa zar nam treba, pored svega, da nam i poslanici štrajkuju zbog neprimanja plata?" 

Konstataciju da se nijedan od njih nije dobrovoljno odrekao bar jednog mjesečnog primanja, što bi neka moralna osoba učinila, prokomentarisao je riječima: "Da ima morala, oni bi davno izvršili kolektivni harakiri i spasili nas od njih samih." 

- U svakoj normalnoj državi ovakve stvari se regulišu na izborima, kaznite ljude i oni više ne ulaze u Parlament, već će ući neko ko je konstruktivan. Međutim, ovo je političko pitanje, a ne kršenje zakona. Svi zakonski rokovi oko formiranja vlasti, a i oko mnogih drugih stvari, već odavno su probijeni. To nije prvi put da se dešava, to je naša tradicija - napominje on. 

Između ostalog, Puhalo se zapitao da li bi i u kojoj mjeri međunarodna zajednica trebala da se uključi u sva ova dešavanja. naglašava, jer onda nam, kako je rekao, ne trebaju ni izbori ako će nam međunarodna zajednica sastavljati vladu i formirati vlast. 

- Imamo začarani krug koji obični čovjek ne zna kako da raskine. Imamo ljude koji ne rade, a ne možete im ništa. Ako hoćete da se pobunite, moraju se pokrenuti svi, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ali kad se jedni pobune, ovi drugi neće da ih prate - zaključio je poznati bh. psiholog i analitičar. 

 

 

Ne propustite