Žene Srebrenice ponovo zatražile ubrzavanje procesa identifikacija

Aktuelno
Žene Srebrenice ponovo zatražile ubrzavanje procesa identifikacija
Žene Srebrenice i ovog 11. dana u mjesecu okupile su se na tuzlanskom Trgu slobode i Trgu žrtava genocida u Srebrenici. Mjesec prije ovogodišnje kolektivne dženaze u Potočarima, ponovo su zatražile ubrzavanje procesa identifikacija ubijenih kao i otkrivanja masovnih grobnica.

Žene Srebrenice i ovog 11. dana u mjesecu okupile su se na tuzlanskom Trgu slobode i Trgu žrtava genocida u Srebrenici. Mjesec prije ovogodišnje kolektivne dženaze u Potočarima, ponovo su zatražile ubrzavanje procesa identifikacija ubijenih kao i otkrivanja masovnih grobnica, piše "Fena".

Iako razočarane, ne gube nadu i najavljuju da će nastaviti sa okupljanjem svakog 11. u mjesecu, sve dok i posljednji ubijeni u srebreničkom genocidu ne bude pronađen.

Za sada su za ukop i dženazu u Potočarima 11. jula ove godine pripremljeni posmrtni ostaci 25 ubijenih u srebreničkom genocidu s tim da ovaj broj još nije konačan. Među onima koji će ove godine svoj smiraj naći u Potočarima je i Adil Suljić rođen 1952. godine.

Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na području Kravice 2005. godine, dok je identifikacija, koju njegova majka nije dočekala, obavljena u novembru 2018. godine.

"Njegov je sat, ključevi, cipela, gornji dio trenerke. Od kompletnog tijela našli smo samo jednu šaku, ali odlučili smo se da potvrdimo identifikaciju, to su njegovi posmrtni ostaci", kazala je njegova sestra Nura Begović.

Za razliku od Nure Begović koja je pristala da ukopa samo pronađenu bratovu šaku, Hajra Ćatić već decenijama čeka bilo kakvu informaciju o ubijenom sinu Nini Ćatiću.

"Moje dijete nikad nije identifikovano, sve mislim ovog će 11-og, ali još nisam došla do njegovih posmrtnih ostataka, 24 godine", rekla je Ćatić.

Nezadovoljstvo žena Srebrenice procesom otkrivanja masovnih grobnica i identifikacijama ne prestaje.

"Pogotovo kako je laboratorija otišla u Haag, čini mi se sve sporije ide. Nisam zadovoljna ni Institutom, Tužilaštvo drži naloge u ladicama", navela je Ćatić.

Prema riječima Hajre Ćatić još se traga za 1.300 žrtava genocida u Srebrenici, što mora biti vječna lekcija generacijama koje dolaze. Ovom skupu su se pridružili i osnovci iz Živinica i Nemile.

 

 

Ne propustite