Sud BiH odbio zahtjev Hrvatske za izručenjem Mamića

Objavljeno:11.06.2019 - 14:12
A A A Times Arial

Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev hrvatskih vlasti za izručenjem i određivanjem pritvora nekadašnjem Dinamovom čelniku Zdravku Mamiću. 

Sud je naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje, dok je Mamić novinarima rekao kako se radi o politički motiviranom procesu protiv njega.

Mamiću se oduzimaju sve putne isprave koje posjeduje, kako hrvatske, tako i one koje su mu izdane u BiH. Zabranjuje mu se i izdavanje novih putnih isprava, a uz navedeno zabranjuje mu se korištenje osobne iskaznice za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine.

Putne isprave će biti deponirane u KDP prostorijama Suda BiH do okončanja ovog ekstradicijskog postupka. Mjeru zabrane korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine izvršit će Granična policija BiH, prenosi N1. 

Osim toga, Mamiću se nalaže javljanje jednom tjedno u nadležnu policijsku postaju u mjestu boravišta, odnosno u PU Čitluk, koja će pismenim putem obavijestiti sud, ukoliko Mamić ne ispoštuje naloženu mu obvezu. 

U slučaju da Mamić prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, može mu se odrediti mjera privremenog, odnosno ekstradicijskog pritvora.

Izrečene mjere mogu trajati do dostavljanja molbe za izručenje, a najdulje 40 dana od dana 11.6. 2019., odnosno do 21.7.2019.

 

 

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!