Bh. parlamentarci naplaćuju mjesece nerada i parazitiranja: ZA ČETIRI MJESECA 750.000 KM!

Bosna i Hercegovina
Bh. parlamentarci naplaćuju mjesece nerada i parazitiranja: ZA ČETIRI MJESECA 750.000 KM!
Više od sedam mjeseci je prošlo otkako je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine održao svoju zadnju sjednicu - 6. decembra prošle godine. Nakon toga nije održana niti jedna sjednica ovog Doma, ali to ne sprječava delegate i poslanike da uredno primaju plate, i to jedne od najviših u Evrop

Više od sedam mjeseci je prošlo otkako je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine održao svoju zadnju sjednicu - 6. decembra prošle godine. Nakon toga nije održana niti jedna sjednica ovog Doma, ali to ne sprječava delegate i poslanike da uredno primaju plate, i to jedne od najviših u Evropi. 

dom-naroda-bih-parlamentarci-768x524-635x300

Foto: Bljesak.info

Iako je Kolegij Predstavničkog doma zasjedao par puta, sjednice Doma nije bilo, osim one konstituirajuće u decembru te zakazivanja hitne sjednice o migrantskoj krizi u BiH koja nije ni počela jer nije bilo kvoruma, odnosno nisu joj prisustvovali poslanici iz Republike Srpske.

U međuvremenu je održano nekoliko sjednica Kolegija Predstavničkog doma PSBiH na kojim su riješeni radno-pravni status poslanika te određene komisije za razmatranje određenih zakona i izvještaja. U ovom slučaju riječ je o komisijama koje još uvijek ne postoje s obzirom na to da Predstavnički dom PSBiH usljed nerada nije uspio izabrati ni stalna radna tijela, tj. parlamentarne komisije. 

Zbog neformiranja ovih komisija, Parlamentarna skupština BiH propustila je rok za prijavljivanje delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope za ovu godinu, čime je nanesena nedopustiva šteta, ionako upitnom, međunarodnom ugledu BiH. 

ppparlament

Foto: Frontal

Međutim, činjenica da je BiH ostala bez delegacija u međunarodnim tijelima te da je Parlament u blokadi, nije spriječila Parlamentarnu skupštinu da u naredne dvije godine planira potrošiti čak 400.000 KM za avionske letove poslanika i delegata.

Budući da nisu zaključene ni neke druge međunarodne obaveze koje u budućnosti podrazumijevaju putovanja partlamentaraca avionima, postavlja se pitanje ko će i gdje letiti? I zbog čega? 

Prema detaljima međunarodnog javnog natječaja, koji je otvoren do 9. jula ove godine, Parlamentarna skupština BiH sklopit će ugovor s jednim, "najpovoljnijim" ponuđačem, koji će od trenutka sklapanja ugovora u naredna 24 mjeseca osiguravati i dilati karte našim parlamentarcima za avio-letove širom svijeta.

ps-bih-letovi-screen2-696x546

Foto: Faksimil međunarodnog javnog natječaja

I dok jedni tvrde da je krivica zbog blokade Parlamenta na predstavnicima SNSD-a jer svojim nedolaskom na sjednice opstruiraju rad Predstavničkog doma, drugi odgovornom smatraju predsjedavajuću Doma Borjanu Krišto jer ne saziva sjednice. 

U međuvremenu, u samo posljednja četiri mjeseca državni parlamentarci su iz budžeta, odnosno džepova građana, naplatili čak 750.763 KM, koliko su koštale njihove plate, topli obroci, paušali, razne naknade, pomoći i tako dalje, i tako dalje...

Svaki poslanik i delegat u Parlamentu u startu ima 4.500 KM, a njihove plate dosežu i do 7.677 KM, što je više od šest prosječnih plata u BiH.

Ovo su samo neki od primjera: 

Poslanik Kluba HDZ-a Predrag Kožul je po brojnim osnovama samo u martu ove godine naplatio 6.480 KM. Taj iznos mjesečno doseže i više. 

Poslanik u Klubu SDA Šemsudin Mehmedović za februar ove godine dobio je 6.066 KM. 

Poslanik Kluba SNSD-a Nenad Stevandić, koji odbija prisustvovati sjednicama, za samo jedan mjesec od kako je imenovan na poziciju naplatio je po gotovo svim raspoloživim osnovama 7.677 KM.  

Mjesečna plata delegata SNSD-a Nikole Špirića iznosi i do 6.600 KM. 

izetbegovic-covic04102016

Foto: Dnevno.ba

Delegati i lideri stranaka, Bakir Izetbegović i Dragan Čović imaju iste plate te uz određene naknade mjesečno naplate više od 5.700 KM.

A evo koliko zarađuju poslanici i delegati SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH-a: Sredoje Nović 5.631,58 KM, Nebojša Radmanović 5.649,58 KM, Staša Košarac 5.246,81 KM, Dušanka Majkić 5.679,58 KM, Milica Marković 6.101,92 KM, Miroslav Milovanović 5.240,92 KM, Lazar Prodanović 6.399,71 KM, Nikola Špirić 5.636,93 KM.

Kada uporedimo s regijom, zastupnici u hrvatskom saboru imaju manja primanja iako je ta zemlja već u Evropskoj uniji i prosjek plate je u odnosu na BiH veći za 800 KM. U Srbiji je plata poslanika četiri puta manja u odnosu na BiH, Crne Gore i Makedonije do tri puta.

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Damir Arnaut (SBB) nedavno je zatražio od državnog organa zakonodavne vlasti tražio da mu dostavi podatke o aktivnostima izabranih zastupnika i delegata u PSBiH. 

Prema informacijama koje je Arnautu dostavila Parlamentarna skupština BiH, čak 41 državni parlamentarac od ukupno 57 do sada nije imao nijednu aktivnost, a platu su redovno uzimali. Samo 14 od 42 zastupnika u Predstavničkom domu PSBiH imalo je neku aktivnost u proteklom periodu. 

Još gore stanje kada je riječ o aktivnosti parlamentaraca je u Domu naroda PSBiH. Naime, od 15 delegata samo Denis Bećirović i Zlatko Miletić imali su po jednu aktivnost. 

Nevladina organizacija Centri civinih inicijativa (CCI) predlagala je kroz njihova monitoring izvješća da se pokuša postići dogovor da se njihove plate ili njihova ukupna primanja svedu na evropski standard, a to bi bilo otprilike 3 do 3 i pol prosječne plate uposlenih u BiH.

ivica-cavar

Foto: Trafika.ba

 - Kada se oni budu zalagali i više radili, kada građani budu osjećali efekte njihovog rada, onda bi samim tim rasle i njihove plaće, odnosno ukupna primanja. Nažalost oko toga nije bilo dogovora - kazao je ranije član monitoring tima CCI-a, Ivica Ćavar. 

Nijedan državni parlamentarac nije se u proteklih sedam mjeseci odrekao enormno visokih primanja uprkos tome što su, vjerovatno, svi svjesni da nije moralno, iako je u skladu sa zakonom, uzimati iz džepova građana BiH toliki novac, a ne raditi ništa.

Ne propustite