Vlada KS u zimskoj sezoni subvencioniraće povećanje cijene gasa

Bosna i Hercegovina
Vlada KS u zimskoj sezoni subvencioniraće povećanje cijene gasa
.

Na hitnoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo posvećenoj povećanju cijene prirodnog gasa zaključeno je da će Vlada Kantona u periodu od 1. septembra do 31. decembra subvencionirati razliku cijene koja je od 1. maja povećana za 30%.

Na početku sjednice ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić obrazložio je privremene mjere Vlade kako bi se povećanje cijene gasa ublažilo. U narednoj sezoni, povećanja od 30% neće biti jer će Vlada KS subvencionirati tu razliku.

Toplane Sarajevo i Sarajevogas će napraviti procjenu te subvencije, no prve procjene Vlade su da će iznos subvencije u periodu od 4 mjeseca biti 8.000.000KM.

Vlada KS je predložila i dugoročne mjere, a odnose se na osiguranje uslova za implementaciju II-faze Odluke Vlade KS o usvajanju Tarifnog sistema Toplane Sarajevo i prijedloga modela za ugradnju 15.000 individualnih mjernih uređaja za potrošnju toplotne energije u objektima kolektivnog stanovanja.

Prije početka sjednice, Nermin Džindić federalni ministar energetike i rudarstva pojasnio je javnosti da je povećanje cijene neophodno zbog povećanja Gaspromove ulazne cijene prirodnog gasa. Te ulazne cijene su od 2017. godine povećane za 90%.

Optužio je kantonalna preduzeća rekavši da imaju znatno veće marže nego Bh gas. Kao primjer naveo je da je marža Bh-Gasa za industriju 3 pfeninga po kubnom metru dok je cijena Sarajevogasa 12 pfeninga po metru kubnom

”Sarajevogas ima 400 posto veću distributivnu maržu od BH Gasa”, rekao je Džindić.

Sjednica je kasnila sat vremena jer nisu bili prikupljeni svi materijali nužni za ovu hitnu sjednicu.

Ne propustite