FMUP: SAČINJEN PREDNACRT ZAKONA O USPOSTAVI REZERVENOG SASTAVA POLICIJE

Aktuelno
FMUP: SAČINJEN PREDNACRT ZAKONA O USPOSTAVI REZERVENOG SASTAVA POLICIJE
.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine (FMUP) sačinilo je prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH kojim se predviđa uspostava rezervenog sastava poicije, saopćeno je danas iz tog ministarstva.

Kako se navodi u saopćenju, FMUP je poduzeo konkretne mjere i aktivnosti na vraćanju poljuljane sigurnosti i održavanju balansa policijskih snaga u bh. entitetima nakon što ni do danas Ured visokog predstavnika (OHR) i međunarodna zajednica nisu poduzeli konkretne korake na sprečavanju uvođenja rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj (RS).

Kao direktan odgovor na uvođenje rezervnog sastava u bh. entitetu Republika Srpska, navodi se u saopćenju FMUP-a, sačinjen je prednacrt zakona o dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine.

mup-ks

- Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima podrazumijevaju uspostavu rezervnog sastava policije u visini do 50 posto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije. Navedeni prednacrt zakona upućen je u zakonsku proceduru donošenja - navodi se u saopćenju. 

Dodaje se kako je pokrenuta procedura izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji FMUP-a kojim bi se otvorila mogućnosti prijema novih policijskih službenika u početnom činu “policajac“, što podrazumijeva prijem novih 110 policajaca aktivnog sastava, od toga njih 55 u Specijalnu policijsku jedinicu (SPJ) i preostalih 55 u Jedinicu za podršku Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije.

Sljedeći korak je i nabavka materijalno-tehničkih sredstava za neometan i efikasniji rad Federalne uprave policije te je Vladi Federacije BiH dostavljena Informacija sa prijedlogom zaključaka za izdvajanje milion KM za nabavku MTS-a za potrebe Specijalne policijske jedinice i Sektora uniformisane policije. 

mup-zgrada-1

- Pored nabavke MTS-a, Vladi Federacije BiH upućen je zahtjev da se helikopter, koji je dodijeljen Federalnoj upravi civilne zaštite, stavi u funkciju kako bi se mogao koristiti u operativnom radu Federalne uprave policije, ali i u medicinske svrhe, kao i u slučaju elementarnih nepogoda - navodi se u saopćenju.

Ne propustite