POTKIVALI KONJA ISPRED OHR-a: Prosvjednici poručili: "Konkretni potezi ili odlazite iz ove zemlje"

Bosna i Hercegovina
POTKIVALI KONJA ISPRED OHR-a: Prosvjednici poručili: "Konkretni potezi ili odlazite iz ove zemlje"
Simbolično su predstavnici Udruženja Restart, ali i Accounta jutros ispred zgrade OHR-a, potkovali konja.

Simbolično su predstavnici Udruženja Restart, ali i Accounta jutros ispred zgrade OHR-a, potkovali konja.

Time su poslali poruku međunarodnoj zajednici da konačno konkretnim potezima reaguje na korupciju unutar pravosudnog sistema. Ovo je još jedna u nizu reakcija javnosti na aferu Potkivanje čiji je jedan od ključnih učesnika predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

Nesvakidašnja scena ispred OHR-a. Sirene. Brojni policajci. Konj. Potkovica. I sljedeće poruke:

"Dosta nam je više da međunarodna zajednica, tobože, izražava neku iznenađenost i zabrinutost. Mi smo došli ovdje da ih pozovemo na konkretne poteze. Gospodo, konkretni potezi ili odlazite iz ove zemlje, ukoliko nećete zaštititi vladavinu prava i pravnu državu uopšte nam ovdje niste potrebni", kazao je Stefan Blagić iz Restarta.

- Ja mislim da onog momenta kada pravosuđe izađe iz sudova i pravosudnih institucija i kada uđe u kafane, da je tu kraj države - smatra Eldin Karić iz Accounta.

Nemalo nakon desetominutnog performansa potkivanja konja, policija legitimiše aktivistu restarta. Kažu, čisto zbog zapisnika. No, prilikom povratka - pružajući kako kažu asistenciju Veterinarskoj inspekciji - policija KS ponovo zaustavlja, sada vozilo u kojem se nalazio konj. Stefan Blagić iz Restarta tvrdi da su kako on, tako i vozač dobili kazne.

- Kažu da su kazne zarad dobrobiti konja, što mislim da je teška ironija, jer nadležne institucije rade zarad dobrobiti konja očigledno, a ne zarad dobrobiti naroda. Kažu da se konj ne vozi u adekvatnom prijevoznom sredstvu - kazao je Blagić.

Nakon što je Prvostepena disciplinska komisija odbacila tužbu protiv Milana Tegeltije, članovi Restarta i Accounta vjeruju da će isti slučaj biti i s Drugostepenom.

Bivši glavni disciplinski tužilac, Arben Murtezić, ipak smatra da javnost treba imati više povjerenja u odluke pravosudnih institucija.

- I u tumačenje UDT-a to je sigurno tumačenje koje odgovara njihovoj savjesti i znanju i s druge strane ne treba dovoditi u sumnju, ni svaku odluku VSTV-a vrlo nezgodna situacija da se svaka odluka sada naših institucija protiv VSTV-a dovodi pod neku lupu - izjavio Murtezić.

Visoki predstavnik je iznenađen odlukom Prvostepene disciplinske komisije. Podrška od većeg dijela međunarodne zajednice. Poručuju - niko ne može biti iznad zakona. S izuzetkom Rusije koja ove postupke komentariše kao pritisak na pravosuđe.

sasasas

O svemu i svjetski mediji. Austrijski Der Standard između ostalog navodi:

"Video snimak koji prikazuje predsjednika Sudskog savjeta BiH u čudnim situacijama izazvao je skandal. Međutim, nema nikakvih posljedica. Tajno snimljeni video zapisi o mogućim krivičnim djelima korupcije očigledno su od objavljivanja videa sa Ibize s Heinz-Christianom Strachem u modi."

Der Standard dalje piše - "iako ponašanje Tegeltije zaslužuje dostojnu istragu, djeluje kao da ga kolege u Vijeću štite. Očigledno je da postoje rupe u pravilniku o disciplinskim postupcima. Stoga navode, postoji sumnja da dijelove pravosuđa kontrolišu politički interesi i grupe".

 

Ne propustite