OTKRIĆE ŠOKIRALO NAUČNI SVIJET: Ovakvo izumiranje kukaca nikada NIJE VIĐENO!

Zanimljivosti
OTKRIĆE ŠOKIRALO NAUČNI SVIJET: Ovakvo izumiranje kukaca nikada NIJE VIĐENO!
Otkriće o neviđenom izumiranju kukaca je šokiralo naučni svijet. U Njemačkoj ih je od 1982. izumrlo čak 80 posto.

Otkriće o neviđenom izumiranju kukaca je šokiralo naučni svijet. U Njemačkoj ih je od 1982. izumrlo čak 80 posto.

Njemačko ministarstvo za zaštitu okoliša podiglo je uzbunu nakon otkrića da je u toj zemlji od 1982. izumrlo čak 80 posto kukaca. Najgore stanje je sa skakavcima i osolikim muhama.

- Kad se danas vozite automobilom kroz ruralna područja, na vjetrobranu jedva da ćete imati kojeg zalijepljenog kukca - opisala je za DPA ministrica Barbara Hendricks.

Objasnila je da kukci više ne mogu preživjeti ogromne količine pesticida u okolišu kao i sve manje cvijeća i zelenila.

Izumiranje kukaca se katastrofalno odražava na sav živi svijet.

Jedna od najpogođenijih vrsta su pčele, čiji bi nestanak značio i najgori udarac po cjelokupni život. Njih uništavaju neonikotinoidi, te razne bolesti.

Ovakvo izumiranje kukaca nadalje znači sve manje hrane za ptice i šišmiše, pa se ovako temeljni poremećaj katastrofalno odražava na sav živi svijet.

Prije tri godine Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) utvrdila je da je jeziv problem prisutan po cijelom planetu.

Čak 45 posto kukaca je manje u odnosu na 80-e godine

U odnosu na 80-e diljem svijeta je danas 45 posto manje kukaca, crva i sličnih stvorenja i već tad znanstvenici su izračunali da je pred izumiranjem svaka peta vrsta kukaca.

Otkriće je šokiralo naučni svijet jer se do tada smatralo da su kukci neusporedivo otporniji od složenijih vrsta poput gmazova, sisavaca ili vodozemaca.

Kukci, pauci, rakovi, puževi i crvi spadaju u pravilu u onaj dio živog svijeta kojega čovječanstvo nije pretjerano svjesno. No, na njim počiva sav složeniji život, odnosno skoro sav život uopće.

Ne propustite