HOLANĐANIN U BOSNI

Priča koja će vas ostaviti bez daha: U Srebrenici svi misle da je lud, a on krije tajnu tako strašnu da noćima ne spava

Objavljeno:08.07.2015 - 13:03
A A A Times Arial

U Srebrenici svi pričaju da je lud. I da ima para, jer vozi ogromnog crvenog hamera. 

Odmahuju glavom kad ga pomenemo, nisu ga skoro vidjeli i kažu da je najbolje da ga tražimo u kafanama u Bratuncu.

Da nije bilo još jednog Holanđanina kog smo slučajno sreli u Srebrenici, vjerovatno bismo stvarno morali u obilazak kafana u potrazi za Robom. Što nam, vjerovatno, ne bi ni teško palo. Ovako, dobili smo njegov telefon i na konfuznom engleskom dogovorili da svratimo kod njega, piše Vice.com.

Svratite dobija novu dimenziju ako ste Rob Zumer, bivši holandski vojnik koji već nekoliko godina živi u Srebrenici. Jer on ne živi baš u Srebrenici. Živi na pola puta između Potočara i Srebrenice, pa onda desno.

Posle tog desno se ide još malo više od kilometra asfaltiranog puta i još toliko neasfaltiranog, kojim se penjete. Na 1,100 metara nadmorske visine, iznad Srebrenice i Potačara, nekadašnji vojnik UNPROFOR-a sagradio je svojim rukama kuću i malo carstvo. Po ogromnom dvorištu razbacan je građevinski materijal, od pjeska do blokova. Svakog dana nadograđuje svoje imanje. To je i bukvalno posljednja kuća u brdu u kojoj živi sa dvije mačke i psom, ako ne računamo koze kojima je sagradio mali obor u dijelu dvorišta.

  
 
 
 

Sponsored by Luponmedia