Vladimir Stanković: Stara jugoslovenska škola košarke rađa šampione

Košarka
Vladimir Stanković: Stara jugoslovenska škola košarke rađa šampione
Branislav Mitković, moj školski drug koji već 27 godina živi s porodicom u Melburnu, pozvao me da budem njegov gost u Beogradu. U legendarnom restoranu "Madera" upriličio je nekoliko sastanaka sa svjetski poznatim imenima. Jedno od najpriznatijih imena u svijetu košarke je tu.

Branislav Mitković, moj školski drug koji već 27 godina živi s porodicom u Melburnu, pozvao me da budem njegov gost u Beogradu. U legendarnom restoranu "Madera" upriličio je nekoliko sastanaka sa svjetski poznatim imenima. Jedno od najpriznatijih imena u svijetu košarke je tu. 

Na dogovoreni ručak stiže Vlada Stanković, poznato novinarsko ime u  košarkaškom svijetu. Autor je specijalnih edicija koje je naručila Evropska košarkaška federacija, posvećenih značajnim svjetskim košarkaškim događanjima. Lični je prijatelj velikih trenerskih imena u Evropi i svijetu. Osnivač je i urednik svjetski poznatog magazina "Koš". 

Stanković je nekoliko decenija živio u Barceloni, bio je i ostao jedan od najvažnijih ljudi Evropske košarke. U opuštenom razgovoru, između ostalog, dotakli smo se njegove saradnje s legendarnim trenerima s naših prostora, ali i svijeta. Naravno, sjetio se košarkaških čarobnjaka, reprezentativaca Jugoslavije, ali se i osvrnuo na trenutno stanje košarke u regionu. Govorio je i o final four-u Vitoriji te igračima s naših prostora u NBA ligi.               

vs2

Foto: U razgovoru s Pablom Lasom/Privatna arhiva                                                                                            

Novi.ba: Gospodine Stankoviću, ko je po Vašem mišljenju najbolji evropski košarkaš svih vremena? Da li je to neko domaće ime? Šta mislite o opšte prihvaćenom mišljenju da su to pokojni Dražen Petrović ili Arvidas Sabonis?                                                                                 

Stanković: Veoma je teško odlučiti se za jedno ime. Ne mogu pobjeći od činjenice da sam stasavao uz generaciju košarkaša koji su vodili slavni treneri Nikolić, Žeravica i Novosel. Po svemu, izdvaja se jedno ime - Krešimir Ćosić. Krešo je bio polivalentan igrač, 211 cm visok, sa tehnikom beka, sjajan razigravač i još bolji strijelac. Danas na njega mnogo podsjeća Nikola Jokić.                                                                                                                     

Novi.ba: Nije tajna da ste simpatizer "Partizana". Jedno vrijeme ste bili saradnik Željka Obradovića u Španiji.                                                                                                                     

Stanković: Veliko zadovoljstvo mi je pričinjavala saradnja s Obradovićem. Pomagao sam mu i kao prevodilac na početku njegovog angažmana u Španiji. Radi se o možda najvećem trenerskom imenu u istoriji košarke u Evropi. Bio sam na finall four-u u Vitoriji, sjajan događaj. Ovaj put je "Fenerbahče" bio oslabljen, "CSKA" je zasluženo osvojio titulu. Po mom mišljenju, veliki broj trenera iz bivšeJugoslavije spadaju među najveće svih vremena. Profesor Nikolić koji je utemeljio košarkašku doktrinu, pa njegovi nasljednici Žeravica, Novosel, Ivković, Pešić, Tanjević... Od ostalih istakao bih mog prijatelja Gomeljskog.  

Novi ba: Možete li se osvrnuti na košarkaše iz Bosne i Hercegovine? Kakvo je Vaše mišljenje o sjajnoj generaciji KK "Bosne" koja se okitila titulom prvaka Evrope u Grenoblu? Šta mislite o NBA košarkašima Jusufu Nurkiću i Dženanu Musi? 

Stanković: Dobro pitanje, sjajna generacija...Pešić, Delibašić, Varajić, Radovanović, Hadžić i drugi predvođeni Bogdanom Tanjevićem. Delibašić je najtalentovaniji igrač s prostora bivše Jugoslavije. Mladi Jusuf Nurkić je jedan od najboljih evropskih igrača u NBA, i s Jokićem i Bogdanom Bogdanovićem će obilježiti naredne sezone. Želim mu što brži oporavak. Mnogo sreće i još više rada i odricanja želim Musi, talenta ima preko glave. Vjerujem da će u narednoj sezoni ući u roster i igrati više. Prisustvo značajnog broja igrača s naših prostora potvrđuje da smo talentovani, ali potvrđuje i nastavak kontinuiteta Jugoslovenske trenerske škole. Stara jugoslovenska škola košarke rađa šampione!       

vs3

Foto: Prijateljstvo s Dejvidom Blatom traje godinama/Privatna arhiva                                                        

Novi.ba: Da li će selekcija Srbije nastupiti kompletna i da li će Nikola Jokić igrati?

Stanković: Vjerujem da će selekcija Srbije nastupiti kompletna i biti ozbiljan kandidat za finale svjetskog košarkaskog prvenstva. Po imenima, selekcija Srbije je poslije SAD-a najjača na svijetu.                                                                                                                                                                  

Novi.ba: Dijelimo Vaše mišljenje, hvala na ekskluzivnom razgovoru, zahvaljujemo i na ustupljenim materijalima koje ćemo objavljivati u narednim danima.

Razgovarao: Enes Tarić 

Ne propustite