TAJNI RECEPT ZA BRZO MRŠAVLJENJE: Da li ste probali najjači napitak koji prži salo na stomaku?
Ovaj melem (ili kako ga mnogi nazivaju i napitak) eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid…
Glavni sastojci ovog recepta su svježi hren, neprskani limuni s korom i med. Već je puno rečeno o medu i limunu, stoga ćemo se sada, prije recepta, kratko osvrnuti na hren.
![]()
U ishrani se najčešće upotrebljava korijen rena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke. Zbog svog sastava (vitamin C, kalijum, vitamin B1, vitamin B6, gvožđe, kalcijum, vitamin B2, magnezijum, fosfor…). Ren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo.
![]()
Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše svari. Ren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.
Svjež korijen može se koristiti preko cijele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pijesak ili drži u podrumu. Ako imate veći korijen, možete izrendati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijumsku foliju i ostaviti u frižideru u kutiji za povrće.
Ako želite da vam izrendani hren ostane svjež i nakon tri nedelje, pomješajte ga sa kašičicom šećera i 4 kašike limunovog soka ili sirćeta. U dobro zatvorenoj tegli, ren može stajati u frižideru do 3 sedmice.
![]()
RECEPT NAPITKA ZA MRŠAVLJENJE
– 125 gr hrena
– 3 limuna ( kojeg ćete prethodno potkiseliti u malo vode i kašiku sirćeta, da odstoji 10 minuta i sprati pesticide s njega)
– 3 kašike meda
Postupak:
Izmiksajte u blenderu 125 grama hrena. Uzmite tri limuna, rasjecite ih, izvadite iz njih sjemenke, pa ih zajedno sa korom takođe izmiksajte i pomješajte sa renom. U to dodajte tri kašike meda i sve dobro izmješajte.
Čuvajte ovaj napitak u zatvorenoj teglici u frižideru. Uzimajte po jednu malu kašiku melema dva puta dnevno uz obroke. Uzimajte ovaj melem tokom 3 sedmice i gledajte kako se obim struka smanjuje.