Amerikanci kupili Yugo i krenuli u avanturu: 'Nakon ovoga trebala nam je boca rakuje'

Zanimljivosti
Amerikanci kupili Yugo i krenuli u avanturu: 'Nakon ovoga trebala nam je boca rakuje'
Edmunds.com, američka stranica za polovne automobile testirala je "Yugo", legendarni automobil s ovih područja

Edmunds.com, američka stranica za polovne automobile testirala je "Yugo", legendarni automobil s ovih područja. "Balkanski metak", kako su ga nazvali, odlučili su potražiti u gradu Boise u Idahou. Svoje iskustvo opisali su na stranici.

"Što radite ovdje, momci", upitala ih je vlasnica radnje "Bosnia Express" kad su ušli. Njen ton bio je prijateljski, a istočnoevropski naglasak mogao se osjetiti.

Dok je njih petero prolazilo između polica sa slatkišima poput Krem Banana i Cockte, otkrili su joj da su došli kupiti Yugo iz 1989. godine i odvesti ga do Los Angelesa, udaljenog 1435 kilometara. Niko od njih ne vuče korijene s Balkana, pa su se osjećali neobično u trgovini.

Kad su na pult spustili Cockte, shvatili su da će im trebati i neke grickalice za put.

Žena im je otkrila da je njen suprug Arko vozio "Yuga" kojeg kupuju sedmicu ranije, a sve što su znali o automobilu do tog časa bilo je da je prošao 60.000 kilometara do tada.

"Dobar je, vozi. On se s njim vozio po cijelom gradu", pojasnila im je žena, a potom pitala: "Zašto želite kupiti 'Yugo'?".

Dogovorili su se za cijenu od 950 dolara.

"Do Los Angelesa je dug put, pogotovo u tom autu. Arko će vam dati bocu rakije, trebat će vam", rekla im je.

Tokom vožnje su testirali maksimalnu brzinu Yuga, a na kraju su kazali da je auto "90 posto putovanja sarađivao s njima".

"Imala je pravo, trebalo nam je piće", zaključili su na kraju.

 

Ne propustite