AMBASADA SAD-a: VSTV se naročito mora pridržavati najviših standarda

Bosna i Hercegovina
AMBASADA SAD-a: VSTV se naročito mora pridržavati najviših standarda
Svi predstavnici pravosuđa u Bosni i Hercegovini trebaju istinski utjeloviti ulogu javnih službenika koji štite vladavinu zakona i koji služe svim građanima BiH podjednako, istaknuto je iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini povodom navoda o umiješanosti predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije u koruptivne radnje.

Svi predstavnici pravosuđa u Bosni i Hercegovini trebaju istinski utjeloviti ulogu javnih službenika koji štite vladavinu zakona i koji služe svim građanima BiH podjednako, istaknuto  je iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini povodom navoda o umiješanosti predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije u koruptivne radnje. 

- Naročito se Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) mora pridržavati najviših standarda, pošto je njegova suštinska uloga izgradnja pravosudnog sistema koji je pravičan, nepristrasan i ne podliježe nikakvom utjecaju - navodi se u izjavi za Novi.ba iz Ureda s javnošću američke ambasade.  

Američka ambasada je pozvala nadležne institucije da navode protiv predsjednika VSTV-a istraže brzo, temeljito i bez neprimjerenih utjecaja, naglasivši da je nezavisno pravosuđe temelj svake demokratije.

Poručili su da će nastaviti podržavati sve predstavnike pravosuđa koji su posvećeni poboljšavanju stanja u pravosudnom sektoru u BiH, borbi protiv korupcije i jačanju povjerenja građana u sistem.

Podsjećamo, internet portal "Žurnal" nedavno je objavio snimak koji Tegeltiju dovodi u vezu s trgovanjem istragama. 

Predsjednik VSTV-a BiH demantirao je te navode tvrdeći da se radi o pokušaju njegovog diskreditiranja.

tegeltija-potkivanje-595x340

Foto: Printscreen/snimak "Žurnala"

 

Ne propustite