Ona jede krompir 3-4 puta u sedmici: Evo šta se desilo njenom organizmu, IZNENADIT ĆETE SE

Zdrav život
Ona jede krompir 3-4 puta u sedmici: Evo šta se desilo njenom organizmu, IZNENADIT ĆETE SE
.

Kuhani, a može i pečeni, pa čak i u oblikuč čipsa ili pirea. 

Mnogi od nas vole krompir i često ga konzumiraju. 

No, stručnjaci su na jednu činjenicu upozorili. 

Naime, dokazali su da česta konzumacija bilo kojeg krompira, odnosno u bilo kojem stanju veliku opasnot predstavlja od jako povišenog krvnog pritiska i smatra se glavnim razlogom suvišnih kilograma. 

Krompir brzo ugljikohidrate pretvara u šećer što utječe ne povišenu razinu šećera u krvi. 

11 činjenica koje niste znali o krompiru
hz

1. Krompir je ekološki čista namirnica. Uzgajati krumpir je lako i jeftino. Za njegov uzgoj  nije potrebno umjetno gnojivo niti pesticidi (iako ih mnogi poljoprivrednici svejedno koriste).

2. Krompir je dobar za zdravlje pod uvjetom da ga ne konzumirate u prženom obliku.

3. Krompir je savršena kultura za uzgoj u  siromašnim zemljama. Ova jeftina i hranjiva namirnica raste čak i u lošim klimatskim uvjetima.

4. Krompir je prva namirnica koja je uspješno uzgojena u svemiru.

5. Po količini fenolnih spojeva krumpir se može takmičiti sa brokulom, špinatom i kelj pupčarom. Flavonoidi koji sadrži krumpir štite od bolesti srca i krvnih žila, bolesti dišnih puteva i raka.

6. Engleski znanstvenici u krumpiru su pronašli poseban sastojak - kukoamin - koji štiti od visokog tlaka.

7. 2008 godina je proglašena godinom krumpira. UN smatra da je krumpir namirnica budućnosti, koja bi mogla suzbiti glad u svijetu.

8. Postoji preko 1000 vrsta krumpira. Krumpir je četvrta najviše uzgajana kultura u svijetu. Ova namirnica se danas koristi u svakom dijelu svijeta.

9. Europljani konzumiraju duplo više krumpira nego Amerikanci.

10. Tokom zlatne groznice u Klondajku krumpir se koristio kao valuta. Krumpir je bio toliko cijenjen zbog visokog sadržaja vitamina C da su ga mijenjali za zlato.

11. Čips od krumpira je najprodavanija zakuska u svijetu.

 

Nutricionističke karakteristike
h

krompir je jedna od najhranjivijih biljaka u svijetu
krompir ima manje kalorija od kruha, riže i tjestenine
krompir sadrži više kalija nego banana
krompir sadrži više iskoristivog željeza od bilo kojeg drugog povrća
krompir sadrži složene zdrave ugljikohidrate i vlakna
krompir je dobar izvor vitamina B, magnezija, fosfora i niacina
krompir ne sadrži masnoće i kolesterol
nekoliko krumpira pokriva dnevne potrebne količine vitamina C
 

Krompir ne deblja
Fitness gurui su proglasili krumpir namirnicom koja deblja. Tvrde da zbog visokog glikemičkog indeksa i velikog sadržaja škroba krumpir nije pogodan za mršavljenje.

Međutim to nije istina. Provedena su istraživanja o utjecaju krumpira na tjelesnu težinu.

Osobe koje su tijekom 6 tjedana svakodnevno konzumirali 7-9 krumpira zapravo se nisu debljale, nego mršavjele!

To se objašnjava time da krumpir izaziva osjećaj sitosti, dok sadrži relativno malo kalorija. (Jedan krumpir u prosjeku sadrži 100-120 kalorija - 2,5 puta manje nego kruh).

Ali ako svakodnevno konzumirate pomfrit ili čips svakako ćete se udebljati, jer ova hrana sadrži puno kalorija zbog velikog udjela masnoća.

 

Pomfrit nije zdrav!
 
Kada govorimo da je krumpir zdrav, ne mislimo na pomfrit. Pomfrit je najnezdravija hrana na našem planetu!

1. Pomfrit sadrži velike količine "loših" masnoća, koje povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, debljanja i visokog kolesterola.

2. Zbog prženja u ulju na visokoj temperaturi, pomfrit sadrži akrilamid - poznati kancerogen i neurotoksin. Pretpostavlja se da samo u SAD-u akrilamid uzrokuje nekoliko tisuća slučajeva raka svake godine.

rtrt

Krompir kao lijek
 
Krompir se koristi ne samo kao hrana, nego i kao lijek. Nekoliko primjera primjene krumpire u svrhe liječenja:

obloge od kuhanog krumpira koriste se kod reume, gihta, ozeblina
umivanje sa sokom od krumpira liječi akne, ekcem i mrlje na licu
obloge od sirovog krumpira koriste se kod vrućice, opekotina, glavobolje
kora kuhanog krumpira snižava krvni tlak
kod gastritisa uzima se 1 žlica soka od krumpira 3 puta dnevno prije obroka
 

Kako napraviti sok od krumpira

Operite i naribajte krumpir, stavite ga u lanenu krpu i stiskanjem iscijedite sok. Sok možete pripremiti i u sokovniku. Koristite uvijek svježe pripremljen sok.

Zbog njegove pristupačne cijene, izvrsnog okusa, hranjivosti i bogatstva nutrijenata, krumpir itekako zaslužuje da ga stavimo na popis super-namirnica, koje su prijatelji našeg zdravlja.

Ne propustite