U Kantonu Sarajevo otkrivena 23 neprijavljena radnika, zapečaćeno 12 objekata

Bosna i Hercegovina
U Kantonu Sarajevo otkrivena 23 neprijavljena radnika, zapečaćeno 12 objekata
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH na području Kantona Sarajevo izvršili su 44 inspekcijska nadzora te u tim aktivnostima otkrili 23 neprijavljena radnika. Inspekcija je obuhvatala porezne obveznike koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i druge uslužne djelatnosti.

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH na području Kantona Sarajevo izvršili su 44 inspekcijska nadzora te u tim aktivnostima otkrili 23 neprijavljena radnika. 
Inspekcija je obuhvatala porezne obveznike koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i druge uslužne djelatnosti.

Osim neprijavljenih radnika, inspektori su otkrili i 13 obveznika koji nisu evidentirali promet, sedam obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i šest objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog zapošljavanje neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanja fiskalnog uređaja te neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 12 objekata, a u 24 slučaja izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 52.000 KM, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Iz Porezne uprave naglasili su da će nastaviti provoditi kontrolu zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije. 

- Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci - poručili su. 

porezna-uprava-fbih-1

Foto: Zenicainfo.ba

Također, iz Porezne uprave ističu da će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći.

Pozvali su sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu.

Pozivaju i sve računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave se mogu dostaviti anonimno putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku "Nepravilnosti", 

Ne propustite