Pravilna ishrana za vrijeme visokih temperatura!
Dok vladaju ljetne vrućine, najviše prija laka hrana, pripremljena na brz i jednostavan način.
Tokom ljeta neophodno je voditi računa o odgovarajućem unosu tečnosti.
Poželjni su osvježavajući napici poput hladnog čaja, najbolje biljnog, pripremljenog na uobičajen način i ohlađen u frižideru.
Kada je u pitanju izbor vrste hrane, stručnjaci savjetuju veći unos povrća i to svježeg ili spremljenog kuhanjem na pari ili u vodi ili grilovanjem i svježeg voća.
Od mliječnih proizvoda prije svega mlad sir od obranog mlijeka, jogurt i obrano mlijeko, uz izbjegavanje jakih sireva, kajmaka, pavlake i putera zbog velike količine masnoće koju sadrže.
Također je neophodno smanjiti unos mesa, uz preporuku za korišćenje prije svega ribe, piletine i ćuretine.
Žitarice treba unositi svakodnevno u manjoj količini, hljeb i musli, a smanjiti ili isključiti upotrebu lisnatih tijesta i pekarskih peciva koja sadrže velike količine masnoće.
I tokom ljeta ishrana treba da je redovna, poželjni su češći manje obilni obroci.