INCIDENT NA OBILJEŽAVANJU GODIŠNJICE MASAKRA U FERHADIJI: Sukob predsjednica Unije i Udruženja civilnih žrtava rata, razdvajao ih ministar

Bosna i Hercegovina
INCIDENT NA OBILJEŽAVANJU GODIŠNJICE MASAKRA U FERHADIJI: Sukob predsjednica Unije i Udruženja civilnih žrtava rata, razdvajao ih ministar
Tokom polaganja cvijeća u ulici Ferhadija povodom oblježavanja godišnjice pogibije 26 građana Sarajeva koji su stradali na današnji dan, 27. maja 1992. godine, došlo je do incidenta kada je ceremoniju prekinula predsjednica Udruženja civilne žrtava rata Sanita Imamović koja je optužila predsjednicu Unije civilnih žrtava rata Senidu Karović i sekretara Muzafera Teskeredžića, za, kako je rekla, "malverzacije, krađu i laži".

Tokom polaganja cvijeća u ulici Ferhadija povodom oblježavanja godišnjice pogibije 26 građana Sarajeva koji su stradali na današnji dan, 27. maja 1992. godine, došlo je do incidenta kada je ceremoniju prekinula predsjednica Udruženja civilne žrtava rata Sanita Imamović koja je optužila predsjednicu Unije civilnih žrtava rata Senidu Karović i sekretara Muzafera Teskeredžića, zakako je rekla, "malverzacije, krađu i laži". 

ministar-1

Ministar Malik Garibija i Sanita Imamović 

Vijence su prethodno položili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka te predstavnici Unije civilnih žrtava rata na čelu s predsjednicom Senidom Karović i predstavnici udruženja Civilne žrtve, koje je predstavljala Sanita Imamović. 

c2

c3

Sanita Imamović

Nakon toga, obraćanje predsjednice Unije civilnih žrtava rata Karović prekinula je Imamović koja je kazala da "civilnim žrtvama rata niko neće položiti cvijeće, osim Udruženja civilnih žrtava rata", čija je ona predsjednica.

c4

Senida Karović

- Udruženje civilnih žrtava rata izašlo je iz Unije civilnih žrtava rata, gdje su 20 godina manipulisali Karović i Teskeredžić, lažno predstavljajući broj članova. Kada smo saznali šta rade, da se preko nas bogate, pobunili smo se. Razgovarali smo s ministricom Dautbegović šta da uradimo, ona nam je rekla da osnujemo drugo udruženje - rekla je Imamović. 

Ona je ustvrdila da niko ne želi pravno, niti na bilo koji drugi način, zaista podrži civilne žrtve rata.

- Svi znaju šta radi Unija civilnih žrtava rata i da prave budale od nas. To neće više tako biti, ja to neću dozvoliti. Ovo su moje civilne žrtve rata - govorila je vidno uznemirena Imamović. 

c5

Karović je tada kazala da je problem zapravo u Imamović te da ima pozadinu Naše stranke, a na to je Imamović burno reagirala odgovarajući da je sramno to što predsjednica Unije civilnih žrtvava rata tvrdi da je Udruženje civilnih žrtvava rata - "udruženje Predraga Kojovića". 

c6

Sanita Imamović 

Ministar rada i socijalne politike Kantona Sarajevo Malik Garibija potom se umiješao i pokušao smiriti situaciju, razgovarajući s obje predsjednice uduženja, kojima je rekao da to nije mjesto ni vrijeme za takve prepirke "zbog ljudi koji su stradali u Ferhadiji". 

Sukob između ova dva udruženja traje od februara ove godine kada je Udruženje Civilne žrtve rata istupilo iz Unije civilnih žrtava rata. Imamović je tada optužila Karović i sekrtera Muzafera Teskredžića da rade u svom interesu, a ne u interesu civilnih žrtava rata.

Podsjećamo, na današnji dan prije 27 godina dogodio se masakr u ulici Vase Miskina, kada su u redu za hljeb čekali građani Sarajeva. Tada je izvršen artiljerijski napad koji su izvele agresorske snage iz pravca Borija. Tom prilikom poginulo je 26, a ranjeno 108 građana Sarajeva.
Slike stradalih građana glavnog grada BiH obišle su svijet, a zastrašujuće scene snimljene su kamerom Dževada Čolakovića koji je umro 2013. godine. Tog kobnog dana agresorske snage ranile su još 108 civila. 

c7

Od udara granate 27. maja 1992. godine poginuli su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

mrlje

Ne propustite