Irački ministar spoljnih poslova ponudio da bude posrednik između Irana i SAD

Svijet
Irački ministar spoljnih poslova ponudio da bude posrednik između Irana i SAD
.

Irački ministar spoljnih poslova Mohamed el Hakim ponudio je danas da Irak bude posrednik između Irana i SAD, usred povećanih tenzija između dvije države, i naveo da će Bagdad raditi na tome da dođe do zadovoljavajućeg rješenja.

"Pokušavamo da pomognemo i da budemo medijatori", rekao je Hakim na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bagdadu sa ministrom spoljnih poslova Irana Džavadom Zarifom, prenio je AP.

Hakim je, osvrćući se na američke sankcije, naveo da ne vjeruje da je "ekonomska blokada" plodotvorna i objasnio da je Irak protiv jednostranih koraka Vašingtona.

Posljednjih nedjelja tenzije između Vašingtona i Teherana dovele su do toga da Amerika pošalje u Persijski zaliv nosač aviona i bombardere B-52, zbog još neobjašnjene prijetnje iz Irana.

SAD planiraju i da pošalju još 900 vojnika, uz 600 koje se već nalaze na Bliskom istoku.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif, koji je u posjeti Bagdadu, rekao je nešto ranije da će se Teheran snažno braniti protiv svake vojne ili ekonomske agresije i pozvao je evropske države da urade više na očuvanju nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Prema rečima Zarifa, njegova zemlja želi da izgradi uravnotežene odnose sa zalivskim arapskim susedima i predložio je sklapanje saveza o nenapadanju sa njima.

Ne propustite