Demografski kolapsa u BiH: Negativan prirodni priraštaj zabrinjava analitičare a ovaj podatak je ŠOKIRAO SVE

Bosna i Hercegovina
Demografski kolapsa u BiH: Negativan prirodni priraštaj zabrinjava analitičare a ovaj podatak je ŠOKIRAO SVE
.

U Bosni i Hercegovini U 2018.oj godini registrirano je 28.555 živorođene djece što u odnosu na 2017. pokazuje pad broja živorođenih za 2,07 posto, a umrlo je 36.305 osoba, što u odnosu na godinu ranije pokazuje pad broja umrlih za 0,09 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH. Prema tome, prirodni priraštaj u 2018. bio je -7.750 što samo još jednom pokazuje kataklizmičke posljedice demografskog kolapsa u BiH o kojoj nitko ne vodi računa. Kako idemo iz lošeg u gore vidi se i iz toga što je prirodni priraštaj u 2017. iznosio -7.178, dakle manje za 572, piše Dnevni list.

Svemu ove naravno treba dodati i veliki broj osoba koje su posljednjih godina napustile državu i ukoliko imali koliko, toliko siguran posao u inozemstvu teško da će se u BiH vratiti. Strategije, planova i populacijske politike nema, politiku običan narod već poodavno i ne zanima pa tako niti to što BiH ostaje prazna ljuštura.

bebe-1

LOŠI POKAZATELJI
Prema podacima Agencije za svaki mjesec prošle godine pokazuju razmjere demografskog kolapsa. Sama činjenica da smo svaki mjesec imali negativan prirodni priraštaj govori samo za sebe, a ako znamo da smo u dva mjeseca imali “minus” veći od tisuću (veljača -1.198, ožujak -1.456) samo dodatno pokazuje crnilo. U siječnju i travnju priraštaj je bio tek nešto povoljniji (-916 i -916) dok je u drugim mjesecima bilo nešto povoljnije. Koliko smo dotaknulo dno vidi se i iz toga što su najbolji mjeseci bili kolovoz s priraštajem -107 i rujan s -196, dakle s minusom veći od sto.

Ukoliko situacija u zemlju ostane sita (politička, ekonomska, prava) ove brojke sigurno niti u idućem kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju neće biti bolje, nego isti ili gore. Tako dolazimo u situaciju da dok cijela Europa ljude tretira kao najveći kapital, mi ih tjeramo iz zemlje, drugi objeručke prihvaćaju, a oni koji ostaju imaju sve manje djece. Nesporna je činjenica kako u zapadnoj Europi nedostaje stanovništva te na sve načine žele privući najbolje i najobrazovanije osobe s zapadnog Balkana, ali sve te zemlje imaju strategiju i populacijsku politiku, dok mi to niti pokušavamo.

beba-4

Međutim, naši političari se utrkuju za sve to optužiti europske politike kao najveće krivce za iseljavanje iz BiH i regije bez imalo samokritike.

razvod445

RAZVODI BRAKOVA
Osim prirodnog priraštaja u oči upada još jedan podatak koji je objavila Agencija. Naime, tokom 2018. u BiH sklopljena su 19.063 braka, što u odnosu na 2017. pokazuje povećanje za 0,08 posto. Isto tako, tijekom 2018. razvedeno je 2.385 brakova, što predstavlja povećanje od 21,62 posto u odnosu na 2017. Dakle, dok imamo neznatno povećanje sklopljenih brakova broj razvoda je “skočio” u velikom postotku što isto tako pokazuje određene trendove u ovoj zemlji posljednjih godina.

Ne propustite