TRUMPU SE U JAPANU SPREMA DOČEK STOLJEĆA : Evo šta mu sve spremaju

Svijet
TRUMPU SE U JAPANU SPREMA DOČEK STOLJEĆA : Evo šta mu sve spremaju
.
 
Američkom predsjedniku Donaldu Trumpu znaju predbacivati da se ponaša poput suverena, ali ga potkraj sedmice u Japanu očekuje pravi carski doček. 
 
Trump će biti prvi strani čelnik koji će se sastati s novim japanskim carem Naruhitom. Posjet je potvrda snažnih veza između dviju zemalja koje su nekoć bile neprijatelji, a tumači se i kao upozorenje Kini kojoj se želi poslati poruka da Amerikanci nisu sami u Aziji. 
trump
 
Moguće su ipak napetosti u razgovorima o trgovini s premijerom Shinzom Abeom. Premda je Trump za šest mjeseci odgodio uvođenje dodatnih carina na uvoz japanskih i evropskih automobila, također je kazao da je ovisnost SAD-a o stranoj automobilskoj industriji prijetnja za američku nacionalnu sigurnost, što nije prošlo neprimjetno kod divova kao što je Toyota. No tokom posjete, koja počinje u subotu, naglasak bi trebao biti na onom pozitivnom. 
 
Vrhunac državne posjete bit će sastanak u ponedjeljak s carem Naruhitom, kao i svečani prijem navečer u carskoj palači. To će biti prvi sastanak nekog stranog čelnika s carem Naruhitom, koji je Krizantemino prijestolje preuzeo 30. aprila, nakon abdikacije oca Akihita. Drugi čelnici morat će pričekati svečanosti u oktobru za tu čast. 
 
- To dokazuje da savezništvo sa Sjedinjenim Državama nikada nije bilo toliko snažno - naglasio je jedan visoki dužnosnik Trumpove administracije koji je želio ostati neimenovan. 
trump-i-kim
 
Sumo turnir
 
No taj historijski trenutak jedva da će nadmašiti Trumpov dolazak na sumo turnir koji će se u nedjelju organizirati u njegovu čast u slavnoj sumo areni Ryogoku Kokugikan. Kako prenosi list Asahi Shimbun, američki predsjednik trebao bi pobjedniku predati trofej nazvan ‘Trumpov pokal’. 
 
Pojedinosti organizacije događaja zadaju velike glavobolje. Trump ne može u carsku ložu jer nije član kraljevske porodice. Njegovo osiguranje sigurno neće biti sretno ako mu daju mjesto preblizu borilištu iz kojeg masovni hrvači ponekad znaju i odletjeti do publike. Hoće li sjediti na jastuku na podu, kao svi ostali gledatelji, ili će mu ipak dati stolicu? 
 
Tradicija nadalje nalaže da se na borilište ne smije u cipelama pa bi se Trump trebao izuti želi li ondje predati trofej pobjedniku.
trump
 
Privatni odnosi 
 
Susret Trumpa i Abea, koji će u utorak posjetiti zajedničku pomorsku bazu u Yokosuki, ne bi trebao biti samo radni: očekuje se da će odigrati i partiju golfa u prefekturi Chibi. 
 
U svjetlu velikih napetosti u odnosima s Kinom i Iranom, putovanje je zamišljeno s ciljem da se pokaže da se Trump ‘razumije u vanjsku politiku i da ima prijatelje’, ocijenio je Robert Guttman sa sveučilišta Johns Hopkins. Trump od dolaska na vlast izaziva potrese u svjetskoj diplomaciji ponajprije svojom agresivnom gospodarskom politikom, čak i prema najstarijim američkim saveznicima, kako bi zaštitio američku industriju. 
 
Zato Shinzo Abe primjenjuje uspješnu strategiju u kojoj stavlja jako velik naglasak na privatne odnose s nepredvidljivim američkim predsjednikom. Abe i njegova supruga Akie posjetili su u aprilu Bijelu kuću, što je, prema ocjenama američkih dužnosnika, bila potvrda da je američko-japansko savezništvo ‘kamen temeljac mira, stabilnosti i prosperiteta u pacifičkoj regiji i svijetu’. 
trump
 
Trump bi se u Japan trebao ponovno vratiti samo četiri tjedna poslije, u povodu summita G20 u Osaki potkraj juna. Predvidio je i posjet Južnoj Koreji gdje će razgovarati o denuklearizaciji Sjeverne Koreje. 
 
- Tri posjeta, u oba smjera, u kratkom vremenskom razdoblju, to je doista pokazatelj bliskosti odnosa - rekao je američki dužnosnik, dodajući da su dvojica čelnika razgovarala u dvije godine više od 40 puta, prenosi Index.hr.
 
‘To je bez presedana.’ Jedina zemlja koja je bila žrtva američkog atomskog oružja u Drugom svjetskom ratu, Japan je danas važno sjedište američkih vojnih baza i ovisi o Washingtonu da ga štiti od prijetnje sjevernokorejskih projektila. 
 
I dok jača trgovinski rat između SAD-a i Kine, Washington bi mogao iz historije svojih odnosa s Japanom izvući optimističnu pouku. 
 
Tokom 1980-ih Japan je bio taj koji je plašio američke firme i dužnosnike. ‘Ako se sjetite 1989., Japan je bio ispred Sjedinjenih Država, a danas se Japan više uopće ne spominje’, rekao je Guttman. ‘Za dvadeset godina, to će biti ko?’ 

Ne propustite