MASAKR U VENECUELI: POBUNA U ZATVORU ODNIJELA 29 ŽRTAVA

Aktuelno
MASAKR U VENECUELI: POBUNA U ZATVORU ODNIJELA 29 ŽRTAVA
.

 

Dvadeset i devet zatvorenika ubijeno je, a 19 policijskih dužnosnika je ranjeno u sukobu do kojeg je došlo u zatvoru u centralnoj Venecueli, a za koji je jedan dužnosnik ustvrdio da je izbio pri pokušaju bijega dok nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava slučaj opisuju kao masakr. 

zatvor

 

Do incidenta je došlo u gradu Avcarigua u državi Portuguesa, 350 km udaljenom od glavnog grada Caracasa. 

Došlo je do pucnjave i eksplozije granata, napisao je na Twitteru novinar Daniel Colina. Ranjeni su odvezeni u lokalnu bolnicu, gdje je i velik broj pripadnika snaga sigurnosti, objavila je TV postaja NTN24. 

ad

 

Nevladina organizacija OVP objavila je pak da su vlasti počinile ‘masakr’. Nemiri su česti u pretrpanim zatvorima u Venecueli pa je tako 39 ljudi ubijeno 2017. 

u zatvoru u državi Amazoni, a 68 godine 2018. u policijskoj postaji blizu Caracasa, objavila je organizacija za ljudska prava OVP, prenosi Index.hr. 

ad

 

U Venecueli je u toku žestok politički sukob između predsjednika Nicolasa Madura i Juana Guaidóa, koji se proglasio privremenim predsjednikom, u čemu je dobio potporu oko 50 zemalja uključujući Sjedinjene Države. 

Ne propustite