Senatori: Trump traži način da proda oružje Saudijcima

Aktuelno
Senatori: Trump traži način da proda oružje Saudijcima
.

Uz obrazloženje da je situacija za zemlju „vanredna“ zbog tenzija s Iranom, američki predsjednik Donald Trump namjerava prokrčiti put za prodaju milijarde dolara vrijednog oružja Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i ostalim zemljama, objavili su u petak američki senatori, uprkos snažnom protivljenju i republikanaca i demokrata.

Trumpova administracija informisala je kongresne komitete da će nastaviti s implementacijom 22 ugovora o prodaji oružja u vrijednosti od oko osam milijardi dolara, rekli su Reutersu izvori iz Kongresa SAD-a, a time bi se uklonio dugogodišnji presedan za kongresni pregled takve vrste prodaje.

Pojedini političari i saradnici u Kongresu upozorili su ranije ove sedmice da Trump, frustriran činjenicom da Kongres drži prodaju oružja po važnim ugovorima, poput onog sa Raytheonom, koji uključuje navođenu municiju, ima namjeru pronaći rupu u Zakonu o kontroli oružja kako bi nastavio s prodajom, i to tako što bi proglasio vanredno stanje.

Američki zakon o kontroli oružja dozvoljava Kongresu da odbije prodaju oružja drugim državama, ali izuzetak je zakon koji omogućava predsjedniku da to izbjegne proglašenjem vanredne situacije.

"Razočaran sam, ali ne i iznenađen, što Trumpova administracija još jednom nije uspjela posložiti prioritete u vezi naše dugoročne nacionalne sigurnosti i ljudskih prava. Umjesto toga, čini usluge aurotitarnim zemljama kao što je Saudijska Arabija“, rekao je senator Bob Menendez.

Tenzije između SAD-a i Irana ove sedmice su doživjele kulminaciju, godinu nakon što je Trump odlučio povući SAD iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Ranije ove godine, Kongres SAD-a je usvojio rezoluciju koja je za cilj imala okončanje američke umiješanosti u rat u Jemenu, u koji su uključeni Saudijska Arabija i UAE, ali Trump je na nju stavio veto.

Mnogo članova Kongresa, uključujući i dosta republikanaca, također su izrazili bijes zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Američke obavještajne agencije zaključile su da je naređenje za ubistvo izdao saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, što Rijad negira.

„Umjesto da ustane protiv onih koji su ubili Jamala Khashoggija i onih koji rade protiv američkih interesa, Trumpova administracija odlučila je da zaobiđe Kongres i, moguće, zakon“, rekao je Menendez.

(Al Jazeera/Agencije)

Ne propustite