Crnadak pisao predsjedniku UEFA zbog ratne zastave BiH na trofeju Lige Prvaka

Aktuelno
Crnadak pisao predsjedniku UEFA zbog ratne zastave BiH na trofeju Lige Prvaka
.

Ministar vanjskih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak uputio je pismo predsjedniku UEFA Aleksandru Čeferinu povodom fotografija koje su se pojavile u medijima, a na kojima se jasno vidi da se na pobjedničkom peharu Lige Evrope nalazi ratna zastava BiH, izvještava Srna.

Iz Ministarstva inostranih poslova saopšteno je da je Crnadak u pismu Čeferinu istakao da je u medijima vidio fotografiju trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope, a na kojoj se nalazi ratna zastava BiH.

"To je zastava koja simbolizuje samo jedan narod, a vrijeđa druge narode koji žive u BiH. U BiH žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali, a zastava na postolju pehara je ratna zastava, korištena tokom građanskog rata u BiH - od 1992. do 1995. godine", naveo je Crnadak.

On je podsjetio da je Dejtonski mirovni sporazum iz novembra 1995. donio mir u BiH, koja je zvaničnu zastavu dobila 1998. godine.

20190524152200368223

(Instagram)

"Ratna zastava sa pehara vrijeđa mnoge. Nadam se da je u pitanju nenamjerna greška, pa Vas molim da prije finalne utakmice UEFA Lige Evrope 29. maja ispravite nepravdu i u postolje pehara utisnete zvaničnu zastavu BiH, jer ova koja se sada nalazi na trofeju to nije", dodao je Crnadak.

Napominje se da je Ministarstvo inostranih poslova o ovom pismu informisalo i članove Predsjedništva BiH.

Ne propustite