Reis Kavazović dodijelio muraselu novom zeničkom muftiji

Bosna i Hercegovina
Reis Kavazović dodijelio muraselu novom zeničkom muftiji
.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović na prigodnoj svečanosti u Sultan Ahmedovoj džamiji (Čaršijska džamija) u Zenici večeras je inaugurirao te uručio muraselu novom muftiji zeničkom hafizu Mevludinu ef. Dizdareviću.

Svečanosti je, uz vodeće ličnosti Islamske zajednice u BiH, prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Dizdarević je, kao treći muftija u historiji Muftiluka zeničkog, na dužnost koju će obavljati narednih pet godina stupio 1. maja ove godine. Dužnost je preuzeo od Ejuba ef. Dautovića.

"Ono što je iza njega, prošlo je. Ono što je pred njim, put je koji samo Bog zna", poručio je vjernicima reis Kavazović.

On je novom muftiji poručio kako nikada ne smije zaboraviti da je osnova muftijskog posla - bogobojaznost.

"Naređivati dobro, vršiti dobro - znači, prije svega, krenuti od sebe i to činiti na najbolji način… Kada donosimo odluke, one moraju biti pravedne, odvagane, odmjerene i takve da rješavaju problem2, podvukao je reis Kavazović.

Napomenuo je i da je zadaća svakog vjerskog lidera da se posavjetuje sa svima koji mu mogu pomoći u vršenju dužnosti te da donese ispravnu odluku, prenosi Fena.

2Nikada se nemoj bojati ljudi. Boj se Boga - poručio je novom zeničkom muftiji reisu-l-ulema, dodavši da je "istina jedino što ima svaki muftija".

Novi muftija Muftiluka zeničkog rođen je u Zenici 1974. godine. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1992., a na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu diplomirao 2000. godine.

"Povjerenu ću dužnost obavljati odgovorno i savjesno. Radit ću u korist Islamske zajednice, muslimana i svih građana Muftiluka zeničkog. Sarađivat ću sa svim organima IZ, društvenom, političkom i ekonomskom zajednicom", najavio je muftija Dizdarević.

Podvukao je da je reis Kavazović ovim činom na njega prenio veliku odgovornost u čuvanju ugleda Islamske zajednice, njenih materijalnih dobara, interesa te prava muslimana Muftiluka zeničkog.

Dizdarević je titulu hafizul-kur'an dobio 2003. godine, a magistarsku disertaciju odbranio 2009. godine. Doktor islamskih nauka iz oblasti Kulture i civilizacije postao je 2016. godine.

Do preuzimanja dužnosti zeničkog muftije, Dizdarević je bio imam u Ensar džamiji u Zenici te spoljni saradnik na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta Zenica. Oženjen je i ima troje djece.
 

Ne propustite