NOVI.BA NA DEBATI "prEUzmi inicijativu": Wigemark u direktnom dijalogu s građanima

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA DEBATI "prEUzmi inicijativu": Wigemark u direktnom dijalogu s građanima
Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark domaćin je druge debate o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU, koja je u okviru projekta "prEUzmi inicijativu", održana danas u Istočnom Sarajevu.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark domaćin je druge debate o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU, koja je u okviru projekta "prEUzmi inicijativu", održana danas u Istočnom Sarajevu.

w2

Planirano je održavanje debata u devet lokalnih zajednica širom BiH, a prva je održana jučer na Ilidži.

Wigemark je uoči početka istakao da BiH predstoji važan korak na njenom putu ka članstvu u EU, a to je objavljivanje mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH. 

- U ovom trenutku ne možemo reći tačan datum kada će to biti urađeno, jer to ovisi o odlukama Evropske komisije, ali mišljenje se očekuje uskoro. Mogu potvrditi da će u mišljenju najvjerovatnije biti rečeno da BiH u konačnici može postati članica EU, s tim da postoji niz koraka i zahtjeva koji moraju biti ispunjeni - kazao je. 

Kada je riječ o debati, pojasnio je da se radi o direktnom razgovoru s građanima, podsjetivši da se ova vrsta dijaloga vodi već nekoliko godina tokom kojih je posjetio brojne lokalne zajednice u BiH.

Govoreći konkretno o aktivnostima u Istočnom Sarajevu, naglasio je da je EU na tom području itekako prisutna. 

- Želja nam je da budemo i snažnije angažirani, a primjeri neke naše podrške uključuju rekonstrukciju objekta okružnog tužilaštva, stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih kategorija, podrška poljprivrednicima te podrška u oblasti kulture i turizma - naveo je. 

Danas će, kako je rekao, čuti direktno od građana koje su to njihove potrebe te kazati nešto više o procesu evropskih integracija i koristima koje donosi građanima. 

Šef Delegacije EU osvrnuo se i na izbore za evropski parlament koji se trenutno održavaju, kao i na pitanje kako će se to odraziti na BiH. 

- Parlamentarni izbori izuzetno su važni. To najbolje vidimo u primjeru BiH, gdje su prošle godine održani opći izbori, ali vlasti na nivou Vijeća ministara i Federacije BiH još uvijek nisu formirane. U takvim okolnostima, bez formiranih vlada, teško je očekivati da će se dalje razmatrati određene preporuke i analize u kontekstu daljnjih iskoraka u članstvu BiH u EU - zaključio je Wigemark. 

Dodao je da će to biti jasno naglašeno i u samom mišljenju Evropske komisije o kandidatskom statusu BiH. 

w3

Jedna od učesnica debate bila je i ekspertica iz Crne Gore, predstavnica Evropske mreže preduzetništva u okviru Ministarstva ekonomije, Ljiljana Belada koja je navela Crnu Goru kao dobar primjer zemlje koja je u procesu evropskih integracija. 

- Crna Gora je lider u regionu i definitivno je na putu ka EU, a sve svoje napore poklanja upravo pregovaračkim procesima - istakla je. 

Ukazala je na veliki napredak ove zemlje u proteklih sedam godina koji bilježi na gotovo svim poljima. 

- Trudimo se da zadovoljimo, ne samo političke, već usklađujemo i ekonomske kriterije, kako bi postali spremni za učlanjenje u EU. To članstvo, osim mnogo benefita, podrazumijeva i mnogo obaveza i zbog toga se treba spremiti - naglasila je Belada.

Zaključila je da su pregovarački procesi najbitniji za reformu cijelog društva jer se njom obezbjeđuju uslovi za bolji život građana, istovremeno ispunjavajući političke i ekonomske kriterije te usklađujući pravne tekovine s tekovinom EU. 

- Svim tim naporima obezbjeđujemo konkurentnost privrede, a samom privredom poboljšavao cjelokupan život građana. U tom dijelu je bitno da se ne opterećujemo mnogo samim datumima eventualnog ulasaka već razmišljamo o boljitku zemlje i svih građana - dodala je. 

Debati u Istočnom Sarajevu prisustovalo je više od 100 poduzetnika, privrednika, organizacija civilnog društva, mladih te drugih predstavnika lokalne zajednice. Nakon debate, posjetili su informativno-edukativni sajam na kojem izlažu predstavnici projekata koje finansira EU, a koji direktno doprinose ekonomskom i odživom razvoju lokalnih zajednica.

w4

Ne propustite