SVETLANA CENIĆ ZA NOVI.BA: Iza priče o Vijeću ministara i aktivacije MAP-a krije se nešto sasvim drugo

Bosna i Hercegovina
SVETLANA CENIĆ ZA NOVI.BA: Iza priče o Vijeću ministara i aktivacije MAP-a krije se nešto sasvim drugo
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, uprkos brojnim najavama, do današnjeg dana nije formirano i svi rokovi za njegovo formiranje su probijeni.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, uprkos brojnim najavama, do današnjeg dana nije formirano i svi rokovi za njegovo formiranje su probijeni.  

O tom pitanju govori se mjesecima, pa je tako član predsjedništva BiH Dragan Čović još u decembru prošle godine izjavio da bi trebalo biti formirano do kraja januara 2019. godine.  Formiranje Vijeća ministara BiH za sredinu marta ove godine najavljivali su i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik, kao i bivši član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, no konkretan dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH još uvijek nije postignut.

Glavna "kočnica" za formiranje novog saziva, navodno, je pitanje aktivacije Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) koji predsjedavajući Dodik ne podržava, stalno naglašavajući da predstavnici iz Republike Srpske (RS) djeluju u skladu s Rezolucijom Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti. Drugim riječima, RS ne želi članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u. 

nnn

S druge strane, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kao uslove za formiranje Vijeća ministara postavlja usvajanje godišnjeg nacionalnog plana za NATO i aktivaciju MAP-a. 

Imajući sve navedeno u vidu, čini se kao da se BiH vrti u začaranom krugu euro-atlantskih integracija, a skoro rješenje nije ni na vidiku. 

Bh. politička analitičarka i ekonomistica Svetlana Cenić smatra da u cijeloj toj priči problem nije u NATO-u, odnosno članstvu BiH u ovom vojnom savezu. 

- Poznat je stav Ambasade SAD-a, koja je vodeća sila u NATO-u, da članstva BiH neće biti još ko zna koliko dugo, a toga su svjesni i ostali. Zašto je poziv došao baš u tom momentu, to je posebna priča. Što se tiče formiranja Vijeća ministara, stvari su malo drugačije. Prvo, čeka se da se sve poreda i vidi kako će to izgledati u Federaciji BiH, da ne bude opet neka asimetrična koalicija, odnosno vlast - ustvrdila je. 

S druge strane, kaže Cenić, HDZ-u se ne žuri, oni su sada sastavni dio i Vijeća ministara i Vlade Federacije, pa promjenom Izbornog zakona mogu uslovljavati uspostavu vlasti. Ona upozorava da se ne smije zaboraviti da je "sve to u paketu", s jedne strane NATO, a s druge Izborni zakon. 

Kada je konkretno riječ o članstvu BiH u NATO-u, podsjetila je da je nekadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, koji je bio glavni predstavnik RS-a u Sarajevu, u junu 2009. godine potpisao formalni zahtjev BiH za MAP.

- Radmanovića niko tjerao da potpisuje i on to nije uradio bez saglasnosti svog partijskog šefa, ili šta god mu je već Dodik u tom momentu bio. Ova priča o NATO-u nije ništa novo, već neko vrijeme javno se pričalo jedno, a u suštini se radilo sasvim drugo i ostvarena je velika saradnja. To što sada Dodik kaže da će učiniti isto što i Srbija, evo samo neka izvoli - kaže Cenić. 

Građani, ističe, ne mogu nagađati kada neki potpis važi, a kada ne.

Kako je rekla, nakon potpisa Radmanovića nametnuto je da se Narodna skupština RS-a izjašnjava da je protiv članstva u NATO-u te je izglasana Rezolucija o vojnoj nezavisnosti RS-a. S druge strane, napominje, Dodik je glasao za jedinstvene oružane snage BiH. 

- Prema tome, vjerovatno se za članstvo u NATO-u pita cijela država, a ne samo jedna njena polovina -  istakla je. 

Međutim, Cenić smatra da se u pozadini priče o formiranju Vijeća ministara i aktivacije MAP-a krije nešto sasvim drugo i tvrdi da su svi vrlo dobro svjesni šta će se dešavati onog trenutka kada "na scenu dođe novo Vijeće ministara".

- Neko na državnom nivou mora potpisati i naoružavanje novog rezervnog sastava policije RS-a, odnosno mora postojati saglasnost za uvoz oružja, kao i mnogo dozvola koje se još čekaju. Između ostalog, jedva se čeka da se Mirko Šarović "pomjeri" pa da dođe neki SNSD-ov ministar. SNSD sada neka odmjeri, šta dobija, a šta gubi. Ne može više biti državnih zaduženja niti ratifikacija međunarodnih sporazuma bez zasjedanja Parlamenta BiH, jer o tome mora odlučivati Parlament - ističe. 

Mnogo je toga što i SNSD i RS gube, mišljenje je političke analitičarke, tako da se neće moći zaduživati do besvijesti, odnosno već su došli do trenutka se više ne mogu zaduživati "bez države". 

- Pa evo, neka Dodik samo izvoli, neka vidi šta mu je preče...nažalost, građani u svemu tome stradaju. Načekaćemo se mi još da se to sve formira, da sve dođe na svoje mjesto, jer ponekad je veći strah od toga šta će biti kad se formira vlast, nego od ovoga što sada imamo - zaključila je naša sagovornica. 

 

Ne propustite