Huawei najavljuje vlastiti operativni sistem

Tech
Huawei najavljuje vlastiti operativni sistem
.

Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei mogao bi predstaviti vlastiti operativni sustav najkasnije u proljeće sljedeće godine, kazao je izvršni direktor kompanije, piše "HIna".

Huaweiju je onemogućeno korištenje Googlovog operativnog sustava Android nakon što su Sjedinjene Države kompaniju prošloga tjedna stavile na popis zabranjenih pravnih osoba.

Jučer je izvršni direktor odjela za potrošače Yu Chengdong objavio da će uskoro razviti vlastiti operativni sustav za pametne telefone, tablete i druge 'pametne' uređaje, te za televizijske prijemnike i automobile.

Huaweijev sustav mogao bi biti dostupan klijentima najranije ove jeseni a najkasnije u proljeće iduće godine, izjavio je Yu za kineski list Phenix iFeng Tech.

Yu je već u ožujku za njemački dnevnik Die Welt izjavio da će Huawei razviti vlastiti operativni sustav u slučaju da američkim tehnološkim kompanijama bude zabranjena isporuka operativnih sustava. To je rezervni plan i Huawei je skloniji sustavima koje su su razvili Google i Microsoft, dodao je.

Posljednjih tjedana intenzivirao se trgovinski rat između SAD-a i Kine, te je američko ministarstvo trgovine zabranilo američkim kompanijama da prodaju tehnologiju Huaweiju bez dozvole vlade. U ponedjeljak je ministarstvo najavilo 90-dnevnu odgodu te mjere.

SAD optužuju Huawei da pomaže kineskoj vladi u špijunaži drugih zemalja, iako to nisu potkrijepili nikakvim dokazima.

Ne propustite