RODITELJI PORUČILI: Želimo da naša djeca budu ravnopravni građani

Bosna i Hercegovina
RODITELJI PORUČILI: Želimo da naša djeca budu ravnopravni građani
Djeca s posebnim potrebama, konkretno djeca s oštećenim sluhom i govorom, i njihovi roditelji suočavaju se s brojnim problemima kao što je nedovoljna uključenost te djece u redovne škole, nedostatak obučenog nastavničkog kadra, neadekvatno opremljene učionice, ali i činjenica da sve finansijske izdatke za rehabilitaciju djece roditelji snose sami.

Djeca s posebnim potrebama, konkretno djeca s oštećenim sluhom i govorom, i njihovi roditelji suočavaju se s brojnim problemima kao što je nedovoljna uključenost te djece u redovne škole, nedostatak obučenog nastavničkog kadra, neadekvatno opremljene učionice, ali i činjenica da sve finansijske izdatke za rehabilitaciju djece roditelji snose sami.

d2

To je i bio glavni razlog organiziranja panela "Inkluzija u lokalnoj zajednici" održanog danas u Sarajevu, a čiji je domaćin bila Delegacija Evropske unije (EU), u sradnji sa Općinom Centar.

Prije početka diskusije, djeca s poteškoćama sluha i govora iz "Eho Kids Benda" iz Sarajeva i "Basic" škole iz Istočnog Sarajeva, izveli su himnu EU - "Oda radosti", i pokazali da i oni itekako mogu biti odlični muzičari, bez obzira na njihove poteškoće. 

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazao je u obraćanju djeci i roditeljima da svako ima svoje mjesto i da svi pripadaju negdje. 

Istakao je da je inkluzija u samoj suštini Evropske unije.

d4

- EU uključuje zemlje sa svim različitostima u zajednicu koja dijeli određeni set pravila i propisa, vjerujući da smo zajedno uspješniji - kazao je i dodao da i u EU imaju nesuglasica, ali da postoje određeni mehanizmi kako da ih riješe.

- Tako je i u životu, ako se susrećete s određenim poteškoćama, kao što je u ovom slučaju poteškoća sa sluhom, potrebna vam je dodatna pomoć, ali vrlo se četo to kompenzira na druge načine, kao što je naprimjer talent za muziku - kazao je Wigemark.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da su za trajno rješenje problema s kojima se ova djeca susreću potrebna sistemska rješenja.

- Lijepo je imati neke projekte tu i tamo, ali svi smo svjesni da oni neće zadovoljiti sve potrebe i dati odgovore za sve izazove. EU ne može riješiti sve vaše probleme. Na to ukazuje i mišljenje Evropske komisije gdje je spominje usvajanje EU standarda i njihovo provođenje pri zadovoljavanju potreba svih građana BiH, uključujući one s poteškoćama u razvoju - istakao je. 

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić smatra da ta općina dobro provodi mjere inkluzije, ali da još uvijek ima prostora da budu bolji.

- Mnogo je stvari koje smo već uradili te ćemo u punom kapacitetu ostati posvećeni ovom važnom poslu, bitnom segmentu u lokalnoj zajednici - zaključio je Ajnadžić.  

d3

U diskusiji su učestvovali i roditelji koji su jasno poručili da su BiH potrebna sistemska rješenja koja će njihovu djecu napraviti korisnim članovima društva i riješiti njihove probleme - kroz sistem. 

Također, istakli su da troškove rehabilitacije djece snose sami, bez ikakve pomoći države te apelovali na sve nivoe vlasti da se više uključe u ovu problematiku. 

 

 

Ne propustite