DANAS U SARAJEVU

NOVI.BA NA KONFERENCIJI "DA NIKO NE BUDE ZABORAVLJEN U PROCESU EU INTEGRACIJA": Socijalna politika izuzetno važan kriterij za članstvo BiH u EU

Objavljeno:22.05.2019 - 13:23
A A A Times Arial

Foto: Novi.ba

Fous nacionalne konferencije "Da niko ne bude zaboravljen u prcesu evropskih integracija" održane danas u Sarajevu bio je na socijalnoj i ekonomskoj perpsektivi u Bosni i Hercegovini, budući da su to neka od ključnih pitanja u kontekstu članstva BiH u Evropskoj uniji (EU). 

s4

Događaj je okupio oko 100 učesnika, između ostalih, predstavnike Evropskog Parlamenta, Delegacije EU, Njemačke ambasade u BiH, predstavnike resornih ministarstava socijalne socijalne zaštite i politike, direktore regionlnih i lokalnih nevladinih organizacija te predstavnike općina koje razvijaju programe. 

Jedan od učesnika konferencije ministar Federalnog Ministarstva rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača kazao je da se radi o projektu regionalnog karaktera kroz koji se želi unaprijediti socijalna politika u zemljama zapadnog Balkana. 

s2

Kako je rekao, riječ je o državama koje imaju približno istu tradiciju i istoriju, isti nivo socijalno-ekonomskih razvoja i muče ih približno isti problemi. 

Naglasio je da se radi o značajnom projektu u kojem je potrebno urediti brojna pitanja, pogotovo osoba koje su ugrožene, osoba s invaliditetom te starijih osoba kojima je pomoć najpotrebnija. 

- To je sistemski proces u kojem svi moramo učestvovati, vladin i nevladin sektor. Starijim ljudima moramo omogućiti socijalnu sigurnost i zaštitu, mehanizme za sprječavanje nasilja nad starcima i donijeti brojne zakone - podvukao je Drljača. 

Podsjetio je da je već donesen Zakon o hraniteljstvu, usvojena Strategija o poboljšanju položaja osoba s invaliditetom te da se radi na Strategiji poboljšanju položaja starih osoba, a radi se i na Zakonu o socijalnim uslugama kako bi na sistemski način bila riješena brojna pitanja.  

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ukazao je na značaj konferencije koji se ogleda u tome da obuhvata sve aspekte socijalne zaštite, od organizacije pa do legislative i načina finansiranja usluga. 

alen

- Ova konferencija nije samo vezana za Ministarstvo socijalne zaštite već i za lokalne zajednice jer su u njima kapaciteti koje treba najviše razvijati - istakao je, dodajući da su lokalne zajednice najbliže ljudima i stoga mogu adekvatno odgovoriti na njihove potrebe. 

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark najavio je da će krajem mjeseca Evropska komisija dati svoje mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU, gdje će socijalne politike biti ključni dio cijelog tog procesa. 

s1

S tim u vezi, jasno je naglasio da moraju postojati sistemska rješenja za pomoć svim ranjivim društvenim grupama, bilo da je riječ o djeci, starijim osobama ili ženama žrtvama nasija. 

- EU u BiH već provodi nekoliko projekata iz te oblasti kao što je sprječavanje nasilja nad djecom ili podrška djeci s poteškoćama u razvoju te uspostavljanju sistemskih rješenja za druge ranjive grupe, poput starijih ljudi - kazao je Wigemark.

Zaključio je da je za uspostavljanje sistemskih rješenja potrebno poboljšati kompletan sistem u smislu boljih zakonskih rješenja, ali i povećati finansijska sredstva u budžetu za te namjene, kojih u BiH trenutno nema dovoljno.

- Socijalna politika će biti itekako važan kriterij za buduće članstvo BiH u Evropskoj uniji - dodao je.

ssss

s6

Organizatori današnje konferencije su njemačka nevladina organizacija "Arbeiter Samariter Bund jugoistočna Evropa" (ASB), lokalni partner LIR Civilno Društvo, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.


 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!