Američke firme u Kini boje se da će im Kinezi uzvratiti za Huawei

Svijet
Američke firme u Kini boje se da će im Kinezi uzvratiti za Huawei
.

Lobistička skupina koja predstavlja američke tvrtke u Kini poručila je da su jako zabrinuti oko toga kako bi Peking mogao uzvratiti na američke mjere protiv Huaweija.

Predsjednik kineskog predstavništva AmChama, američke gospodarske komore, Tim Stratford, rekao je kako su njihovi članovi zabrinuti zbog mogućeg odgovora Kine. 

Podsjetimo, SAD je nedavno dodao Huawei na popis tvrtki kojima zabranjuje rad u Americi. 

Ovaj potez samo je pogoršao trgovinski rat koji je u tijeku i kojemu se ne nazire kraj. 

Kina zaprijetila odmazdom

Prošlog tjedna je Trumpova vlada stavila Huawei i na crni popis tvrtki zbog čega Huawei ne može pristupati tehnologijama američkih tvrtki bez vladina odobrenja. 

Kina je zaprijetila odmazdom, ali nisu otkrili detalje. 

"Posebno zbog novih odluka o Huaweiju, zabrinuti smo da bi Kina mogla odlučiti uzvratiti američkim tvrtkama", rekao je Stratford za BBC. 

"To je ozbiljna briga, koja se samo povećava dok ljudi razmišljaju kako da prilagode svoje poslovne modele", dodao je.

AmCham je pak objavio i novo istraživanje koje je pokazalo kako više od 40 posto njihovih članova razmatra da premjesti proizvodnju iz Kine i to zbog nametnutih carina.

AmCham predstavlja oko 900 američkih tvrtki koje rade u Kini. 

Trump je nedavno povisio carine na robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara koja se u SAD uvozi iz Kine. To je bilo povećanje s carina do 10 posto na carine od 25 posto. 

Kina je pak uzvratila najavom da će povećati carine na američku robu u vrijednosti od 60 milijardi dolara i to od 1. lipnja. 

Jučer su pak neke od najvećih tvrtki koje se bave proizvodnjom obuće poput Nikea, Adidasa i Conversa zatražile od Trumpa da prekine trgovinski *at s Kinom i upozorile na katastrofalne posljednice tog *ata po krajnje kupce. 

Poslali su mu pismo koje potpisuje 173 tvrtki koje tvrde da će Trumpova odluka o povećanju carina disproporcionalno utjecati na radničku klasu. 

Upozorili su ga i da visoke carine prijete opstanku nekih poslova i zaključile kako je vrijeme za kraj trgovinskog *ata. 

Trump je pak, kada je povisivao carine, tvrtkama poručio da mogu izbjeći carine ako proizvodnju presele u SAD.

Iz spomenutih kompanija su pak poručili kako je proizvodnja obuće industrija koja iziskuje puno kapitala i planiranje godinama unaprijed te da ne mogu samo tako premjestiti svoje tvornice kako bi se prilagodili promjenama.

Vrijeme za razgovor

Iz Kine su naznačili da su spremni razgovarati sa SAD-om i raditi na rješenju problema. 

Ali, novi sastanak nije zakazan.

"Kina je i dalje spremna nastaviti razgovarati s američkim kolegama kako bi došli do sporazuma. Naša vrata su otvorena", rekao je kineski ambasador za Fox News. 

Ne propustite