ŠAROVIĆ: BiH prva zemlja u regiji koja je usvojila oznaku "BEZ GMO"

Bosna i Hercegovina
ŠAROVIĆ: BiH prva zemlja u regiji koja je usvojila oznaku "BEZ GMO"
Bosna i Hercegovina je prva zemlja u regionu koja ima proizvođače koji sada mogu da nose oznaku "proizvedeno BEZ GMO", istaknuto je na pres-konferenciji održanoj danas u Sarajevu. To znači, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, da potrošači sada mogu birati između proizvoda koji su označeni po ovom najvišem standardu.

Bosna i Hercegovina je prva zemlja u regionu koja ima proizvođače koji sada mogu da nose oznaku "proizvedeno BEZ GMO", istaknuto je na pres-konferenciji održanoj danas u Sarajevu. To znači, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, da potrošači sada mogu birati proizvode koji su označeni po ovom najvišem standardu.

bzzz

Foto: Ilustracija 

BiH je, zajedno sa 14 zemalja Dunavske regije, učestvovala u razvoju "BEZ GMO" Standarda za Dunavski region i prva je zemlja regiona koja je na osnovu ovog standarda usvojila nacionalne "BEZ GMO" Smjernice.

Oznaka kvaliteta "BEZ GMO Proizvedeno" garantuje da je cijeli proces proizvodnje kontrolisan i certifikovan po "BEZ GMO" Standardu za Dunavski region, što je jedinstvena oznaka za cijeli region.

Prvi uspješni primjeri BEZ GMO certifikacije i označavanja u BiH ostvareni su u saradnji sa kompanijama Bingo (jaja robne marke Bingo) i Bimal (biljno ulje).

Ministar Šarović je podsjetio da je bio jedan od 14 ministara koji je prije tri godine u Sloveniji potpisao zajedničku deklaraciju kojom je ozvaničen početak ovog značajnog projekta. 

- BiH je uspostavila pravila koja se primjenjuju za proizvodnju, kontrolu, certifikaciju i označavanje proizvoda bez GMO supstanci. Potrošači sada imaju mogućnost da biraju na tržištu. To je pravo potrošača da se opredijeli i bude obaviješten, da bira između onih proizvoda koji su po jasnim pravilima označeni po ovom najvišem standardu - istakao je. 

arovic

Posebno je naglasio da se ovaj projekt ne bi mogao implementirati bez podrške nadležnih institucija u Republici Srpskoj (RS), Federaciji BiH, Distriktu Brčko te nadležnih tijela i agencija u BiH.

Ministar poljoprivrede RS-a Boris Pašalić smatra da ova činjenica predstavlja dobar model saradnje i daljnjeg razvijanja ove oblasti.

- Ovaj primjer pokazuje da su sve institucije za poljoprivredu radile zajedno i uradile dobar posao. Radili smo i dosta na terenu sa proizvođačima govoreći im o tome šta je GMO - kazao je. 

Šef Odsjeka za biljnu proizvodnju u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mario Beus naglasio je značaj proizvdnje hrane "BEZ GMO" koja zahtijeva korištenje sirovina bez genetski modificiranih organizama. 

- Tako stvaramo bolje uslove na tržištu i dajemo identitet domaćim proizvođačima i čuvamo domaću proizvodnju, a potrošačima dajemo mogućnost da biraju domaće i zdrave proizvode - istakao je. 

Beus je ukazao i na činjenicu da BiH koristi velike količine soje koja se najčešće veže za pojam GMO te kako domaća proizvodnja može pokriti samo desetak posto tih potreba, dok se ostatak mora uvoziti.

bbbb

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić kazao je da je namjera bila da osiguraju i vrstu proizvodnje koja će garantirati potrošačima da konzumiraju nešto što nije genetski modificirano  i što je proizvedeno na odgovarajući način. 

- To nam je bila vodilja i motivacija, i velika nam je čast što smo, zajedno sa ministarstvima iz oba bh. entiteta, uspjeli implementirati te smjernice. Krajnji rezultat je da već imamo nekoliko kompanija u BiH koje su implementirale taj standard - naglasio je. 

Direktorica korporativnih komunikacija kompanije Bimal Nataša Pucar napomenula je da se ova kompanija još 2002. godine opredijelila za "BEZ GMO" proizvodnju.

- Međutim, sve dosada nismo imali priliku da tu proizvodnju obilježimo i to potrošačima jasno pokažemo standardom "BEZ GMO" - istakla je. 

Izvršni direktor za biznis operacije kompanije Bingo Edin Ibrahimović poručio je da ovim iskorakom žele ohrabriti i ostale bh. proizvođače da se uključe u proces "BEZ GMO" proizvodnje, zaključivši da "konkurentan domaći proizvod znači i domaću konkuretnu privredu". 

 

Ne propustite