Željeznom rukom na Palestince

Svijet
Željeznom rukom na Palestince
Izraelska okupatorska vojska i policija srušile su u noći s utorka na srijedu u istočnom Jerusalemu kuću Palestinca koji se u oktobru automobilom zabio u tramvajsku stanicu pri čemu su poginule dvije osobe, objavila je vojska.

Izraelska vojska i policija srušile su u noći s utorka na srijedu u istočnom Jerusalemu kuću Palestinca koji se u oktobru automobilom zabio u tramvajsku stanicu pri čemu su poginule dvije osobe, objavila je vojska.

"Kuća tog Palestinca koji je pokosio automobilom izraelske civile usmrtivši bebu i mladu ženu 22. oktobra na tramvajskoj stanici u Jerusalemu, uništena je u Silvanu", četvrti u istočnom Jerusalemu, piše u saopćenju vojske.

Ta je kaznena mjera poduzeta dok vrlo jaka napetost vlada u Jerusalemu a oživljena je u utorak napadom na sinagogu u zapadnom Jerusalemu, što je stajalo života četvero vjernika i policajca, dok su dva palestinska napadača ubijena.

Intenzivne protuterorističke mjere

Premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u utorak navečer da će odgovoriti "željeznom rukom" na taj "teroristički val koji se obrušio na Jerusalem", naredivši rušenje kuća napadača, dva rođaka u istočnom Jeruzalemu koji su napali sjekirama i pištoljem u trenutku jutarnje molitve. Palestinca koji je počinio napad automobilom Abeda al-Rahmana al-Šaludija, čija je kuća uništena, također su ubili policajci. Zaletio se u skupinu putnika koji su silazili iz tramvaja, usmrtivši izraelsko-palestinsku bebu i jednu državljanku Ekvadora.

Podsjetimo, do sukoba je došlo, nakon što su Izraelci zabranili Palestincima pristup džamiji Al-Aqsa. Svjedoci su potvrdili kako su Izraelski vojnici ušli u dvorište džamije i vjernike su počeli gađati suzavcem, zvučnim bombama i gumenim mecima, s namjerom da ih istjeraju.

Džamija Al-Aqsa je treće najsvetije mjesto u Islamu, koja se trenutno nalazi pod okupacijom države Izrael. 

 

 

 

 

Ne propustite