HRVATI U STRAHU OD SRBIJE KUPUJU POLOVNE AVIONE! Naš vojni analitičar ih raskrinkao: To su krntije, oni se boje!

Region
HRVATI U STRAHU OD SRBIJE KUPUJU POLOVNE AVIONE! Naš vojni analitičar ih raskrinkao: To su krntije, oni se boje!
-

Posao dogovaraju u tajnosti

avion

U potpunoj tajnosti, tri mjeseca nakon što je propao već gotov posao s Izraelom u vezi sa nabavkom „baraka“, hrvatska vlada i vrh oružanih snaga ozbiljno su započeli novi proces nabavke borbenih aviona, objavio je „Jutarnji list“. Odabrane su Sjedinjene Američke Države i Švedska, odnosno proizvođač „Lokid Martin“, koji proizvodi F-16, i švedski „Saab“, proizvođač „gripena“. Kao i u prvom pokušaju nabavke, Hrvatska želi da pregovore realizuje na nivou države s državom, piše taj list.

Sagovornici objašnjavaju da ne čudi što Hrvati žele da nabave čuvare neba jer sada imaju „jedan i po avion“, ali, kažu, komšije naručuju avione i zbog činjenice da je Srbija, zbog naših nedavnih nabavki, za njih postala ozbiljna vazduhoplovna sila... 

mig

Vojni analitičar Miroslav Lazanski navodi da su se Amerikanci nakon propalog posla sa Izraelom nametnuli kao prirodan novi prodavac, koji će Hrvatima pritom, vjeruje, uzeti više novca nego što bi im uzeli Izraelci.

- Kupiće vjerovatno F-16, ali sigurno ne nove. Amerikanci će im prodati polovne F16, a za Hrvate je to sasvim dobro. Oni inače imaju problem sa avijacijom, nemaju aviona koji bi im čuvali vazdušni prostor, njima sada leti jedan i po avion. Mi smo za njih ozbiljna vazduhoplovna sila, koja ima i lovce, i lovce bombardere... Mi stvarno imamo avione, a oni imaju dva i po „miga“, pa su prisiljeni da nabave nove avione, bilo kakve - kaže Lazanski.

On navodi da je takva nabavka za Hrvate i pitanje nacionalnog prestiža i odnosa prema Srbiji.

- Verovatno razmišljaju: „Srbi imaju mlazne avione, mi nemamo!“, naravno da moraju da ih nabave, e sad, pod kojim uslovima i kako će to platiti, ne znam. Mi ćemo krajem ove godine imati 14 „migova 29“, imamo 25 „orlova“, od kojih će 17 biti modernizovano. Imamo 28 G4, i oni će biti modernizovani, imamo sve komponente ratnog vazduhoplovstva, imamo lovačku avijaciju, lovačko-bombardersku avijaciju i zaista smo u odnosu na njih prava supersila - navodi Lazanski.

avioni-epa-0-0-1

U igri i Šveđani

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da ne veruje da će Hrvati ove godine uspjeti da nabave avione. 
- Hrvatska i nakon propalog pokušaja kupovine izraelskih F-16 još nije odustala od nabavke eskadrile borbenih aviona kako bi sačuvala svoju lovačku avijaciju. Ipak, nedavni odlazak u SAD visoke delegacije Oružanih snaga RH nije prošla baš najbolje, tako da je zvanični Zagreb odlučio da ponovo pokrene priču sa Šveđanima kako bi eventualnu zamjenu za postojeće „migove 21“ našao u švedskom „JAS-39 gripenu“ - navodi on, prenosi kurir.

Ne propustite