Adem a. s. - Prvi čovjek i poslanik na Zemlji, ali i prvi čovjek koji je kročio Džennetom

Ramazan
Adem a. s. - Prvi čovjek i poslanik na Zemlji, ali i prvi čovjek koji je kročio Džennetom
.

Prvi stvoreni čovjek i prvi vjerovjesnik koji je primio Objavu ili Suhufe bio je Adem a.s..

Allah je naredio Melekima da skupe pregršt crne, bijele i crvene zemlje, te svih boja između, zajedno sa mehkom i tvrdom. Zatim je ovoj smjesi Allah dodao vode iz Dženneta, i od te smjese nastao je Adem. Od h. Adema kao prvog čovjeka, prvog vjerovjesnika, prvog primaoca Suhufa i prvog primjenitelja šerijata i njegove žene Havve, razvio se kasnije cijeli ljudski rod. 

Prvi čovjek nema roditelje, niti se razvio iz majmunske vrste kako tvrdi teorija evolucije, već ga je direktno Allah stvario po principu budi i on biva: 
“To je Allah koji sve savršeno stvara, koji je prvog čovjeka stvorio od ilovače - a potomstvo njegovo stvara od kapi hude tekućine, zatim mu savršeno udove uobliči i život mu udahne, i On vam sluh i vid i pameti daje, a kako vi malo zahvaljujete.”

Kada je Allah stvorio Adema, dao mu je najljepši oblik i udahnuo u njega ruh – duh. Nakon toga, melekima je naređeno da mu učine sedždu. Kada je Allah stvorio čovjeka, on ga je izabrao i odredio za halifu - povjeritelja na zemlji, podučivši ga imenima i pojmovima svih stvari, koje inače meleki nisu znali. Pored toga naredio je melekima da mu učine sedždu. 

Meleki pitaju Allaha: “Kako će učiniti sedždu čovjeku koji će na zemlji nered činiti i krv prolijevati a oni neprestano veličaju i slave Allaha” na što su dobili odgovor: “Ja znam ono što vi ne znate.” Svi su meleki učinili sedždu osim Iblisa.

Iblis kao šejtan, uzoholio se i odbio izvršiti Allahovu naredbu da učini sedždu Ademu. Iblis je sebe smatrao boljim od Adema a.s. zato što je Iblis stvoren od vatre, dok je Adem stvoren od zemlje: “Zašto se nisi poklonio kad sam ti naredio? - upita On. Ja sam bolji od čovjeka - reče Iblis Stvoritelju. Mene si od vatre stvorio a čovjeka od ilovače.”

Oholog šejtana je Allah prokleo i prognao iz Dženneta zbog neposlušnosti. Tada se šejtan zakleo Allahu da će napadati ljude sprijeda i straga, zdesna i slijeva i tako ih odvraćati od Allahovog puta. 

Šejtan ljude zavodi i u zabludu odvodi svojim glasom, te kroz uplitanje u imetke i djecu njihovu. Za Iblisa se u Kur’anu kaže da je džin koji se ogriješio od svoga Stvoritelja. Allah je upozorio čovjeka da je Iblis njegov otvoreni neprijatelj.

Prvo boravište hazreti Adema i hazreti Havve bio je Džennet. U Džennetu su imali sve što im je bilo potrebno, samo im je zabranjeno bilo približavati se jednom stablu, kako ne bi postali griješnici i kako ne bi bili od onih koje je šejtan odveo u zabludu. Unatoč tome šejtan ih ne ostavlja na miru i nastoji da ih nagovori da se približe zabranjenom drvetu. 

Govorio im je da je drvo zabranjeno samo zato kako oni ne bi postali meleki, vječni i kako ne bi dobili vječnu vlast. Šejtan im je obećavao besmrtnost, postajanje melekima i vlast koja nikada neće propasti, samo ako se približe tom drvetu.

Kada su se približili zabranjenom drvetu, hazreti Adem i Havva nisu postali ni meleki ni besmrtni, niti su zadobili neprolaznu vlast, nego su se ogriješili i najedanput ostali goli, jer su prekršili Allahovu Odredbu i prekoračili dozvoljene granice.

Po Kur’anu šejtan ih je oboje zaveo i na grijeh naveo, a po Bibliji Eva je navela Adama na zabranjeno drvo. Poslije počinjenog grijeha Adem i hazreti Havva su protjerani iz Dženneta na zemlju, ali su se odmah pokajali. Od tada su Adem a.s. i hazreti Havva živjeli na zemlji.

55842117-17c0-4e28-9599-40c325bbfe5f-adem-previeworg

Međutim, kroz ovaj slučaj šejtanove obmane Adema i Havve, Allah nam poručuje da će šejtan uvijek pokušavati da nas odvrati na stranputicu, i da smo mi dužni da se držimo pravog puta i da se odupremom šejtanovim pokušajima.

Muslimani, pored čvrste vjere u Allaha, dobrih djela, življenja u okviru šerijata i moralno-etičkog ponašanja, da bi bili sačuvani i spašeni od prokletog šejtana, trebaju stalno učiti Euzu billu. 

Nakon dolaska na Zemlju, Allah je rastavio Adema i Havvu. Dugo su se tražili i upućivali Allahu dove da se nađu. Znak da im je Allah oprostio bio je njihov ponovni susret.
Na slici ispod je mjesto susreta hazreti Havve i Adema a.s.

Ne propustite