Tri recepta sa zobenim pahuljicama koje morate isprobati

Zdrav život
Tri recepta sa zobenim pahuljicama koje morate isprobati
Zobene pahuljice su idealna namirnica za vaš zdravi obrok...

Zobene pahuljice su idealna namirnica za vaš zdravi obrok. Hranjive su i zasitne, ali ne debljaju.  Reguliraju probavu, snizuju kolesterol i jačaju vaš imunitet, a istovremeno ukusne su za konzumiranje. Zobene pahuljice su vrlo inspirativna namirnica od koje možete kreirati razne kombinacije i različita jela.

Isprobajte ova tri recepta - klasičnu zobenu kašu u kombinaciji s medom i cimetom koju se preporučuje uključiti u redoviti jelovnik, te palačinke i čoko zobene keksiće - zdravi i ukusni desert za vaše najmilije.

1. Zobena kaša s medom i cimetom

Sastojci: 1 šoljica zobenih pahuljica, 350 ml vode ili domaćeg kravljeg mlijeka (ili mješavine vode i mlijeka), ¼ čajne žlice cejlonskog cimeta, prstohvat soli, med, 1 banana, oguljena i narezana, šaka grožđica ili sušenog voća.

Priprema: Zobene pahuljice i mlijeko ili vodu stavite u lonac za kuhanje. Na srednjoj vatri pustite da zakuha. Pustite neka lagano kuha 5-7 minuta, uz povremeno miješanje. Dodajte sol i cimet te dobro promiješajte. Zobenu kašu servirajte u zdjelicama. Na vrh stavite bananu i sušeno voće. Dodajte otprilike ¼ šalice mlijeka i zatim prelijte medom po želji.

2. Palačinke od zobenih pahuljica

Sastojci: 375 g usitnjenih ili samljevenih zobenih pahuljica, 1 čajna žlica soli,  6 dl domaćeg mlijeka (možete ga zamijeniti mlijekom od soje ili badema), 2 jušne žlice mljevenog lana,
2 dl vode, 1 čajna žlica sode bikarbone,

Priprema: Pomiješajte sve sastojke osim sode bikarbone u jednoličnu smjesu i ostavite preko noći u hladnjaku. Prije pečenja umiješajte sodu bikarbonu. Pecite palačinke na vrućoj nauljenoj tavi. Servirajte s nadjevom po želji.

3. Zobeni keksi s čokoladom

Sastojci: 3 šalice zobenih pahuljica, 1 šalica kokosa, 1 šalica integralnog brašna, 1/2 šalice smeđeg šećera, 250 g maslaca, 1 jušna žlica kakao praha, malo soli, 1 jušna žlica pravog vanilin šećera, 1/3 čajne žlice cejlonskog cimeta, 250 grama čokolade s 50% kakaa.

Priprema: Umijesite zobene pahuljice, kokos, integralno brašno, šećer, sol, vanilin šećer, cimet s maslacem koji ste prethodno omekšali na sobnoj temperaturi. Dodajte kakao i nakon što ste dobro umijesili tijesto dodajte komadiće krupno nasjeckane čokolade. Ostavite tijesto u hladnjaku pola sata. Oblikujte okrugle kekse debljine 1 cm i pecite ih u pećnici na 200 stupnjeva 15-20 minuta.

Ne propustite