Kuhajte uz Novi.ba: Prijedlozi za iftarski meni - srijeda, 8. juli
Novi.ba nastavlja s praksom prijedloga za iftarski meni.
Tako ćemo vam ovaj put preporučiti sljedeća jela:
Predjelo: Begova čorba
Sastav: 1 litar vode, zelen (mrkva) isječena na kockice, 100 grama bamije (obavezna u ovoj čorbi), 300 grama telećeg mesa isječenog na kockice, 300 grama pilećeg mesa isječenog na kockice, 2-3 lovorova lista, puter,1 kašika brašna, malo vode i mlijeka, malo soli i bibera, 50 ml pavlake, 1 jaje, peršun (sitno isjeckan), limunov sok
Priprema: U litar vode dodati zelen (mrkvu) isječenu na kockice, bamiju, teleće i pileće meso i 2-3 listića lovora. Kuhati 2-3 sata i dodavati vodu po potrebi.
Kada je povrće i meso gotovo, u drugoj posudi napraviti svijetlu podlogu za sos od putera, kašike brašna s malo vode i mlijeka uz dodatak soli i bibera.
Prebaciti u lonac s povrćem i mesom i lagano miješati dok se ne zgusne te uz stalno miješanje dodati umućenu pavlaku i jaje. Prije serviranja, čorbu obilno posuti sitno sjeckanim peršunom i nakapati limunov sok. Limun se može i posebno servirati ako neko želi naknadno da ga doda u čorbu.
Glavno jelo: Musaka
Sastav: (4 osobe): 1 kg krompir, 500 g mljeveno meso (teleće ili juneće), 1/2 glavice crveni luk, 1 kašika sitni biber, malo soli, malo vode, 6 kašika maslinovo ulje, 4 jajeta, šolja mlijeka, 1 kašika brašno
Priprema: Krompir oguliti, narezati na kriške u jednu posudu. Dodati 2 kašike ulja i 2 kašike soli, te sve dobro izmiješati. Upaliti rernu da se ugrije na 225°C. U drugu posudu pomiješati mljeveno meso sa kašikom bibera, 2 kašike soli i sitno sjeckanim lukom. Sve promjiešati te dodati 4 kašike ulja i 8 kašika vode. Sve dobro izmiješati. U zadnjoj posudi zamutite 4 jajeta, uliti cašu mlijeka i kašiku brasna, te sve dobro izmutiti.
Tepsiju ili neku vatrostalnu posudu podmazati te popločati dno i stranice posude kriškicama krompira. Zatim dodajte red mesa, pa red krompira uz ponavljanje postupaka Preko toga preliti umućenu smjesu sa jajima. Musaku peći 40ak minuta na 225°C dok ne porumeni.
Desert: Tufahije
Sastav: 5 kg jabuke srednje veličine, 1 kg šećer, 250 gr orasi, 1 bjelance, 100 gr puter, 1 kesica šlag, 500 ml voda, 1 kom limun
Priprema: Jabuke oguliti, i skuhati u slatkoj vodi (1000 g šećera sa 500 ml vode) uz dodatak limuna. Puter umutiti, dodajite mljevene orahe, malo mljevene kafe i umućen bjelanjak, i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Filom napunite jabuke. Preliti ih šećernim sirupom u kojem su se jabuke kuhale. Ostaviti ih u frižidieru da se ohlade i ukrasite ih šlagom na koji ćete staviti višnju, trešnju iz kompota ili neko drugo voće po želji.