NOVI.BA NA PREDSTAVLJANJU PROJEKTA EU4Justice: BiH trebaju neustrašivi tužitelji spremni na izazove

Bosna i Hercegovina
NOVI.BA NA PREDSTAVLJANJU PROJEKTA EU4Justice: BiH trebaju neustrašivi tužitelji spremni na izazove
U okviru kontinirane podrške Evropske unije (EU) sektoru vladavine prava u Bosni i Hercegovini, danas u Sarajevu je predstavljen novi projekt pod nazivomm "EU4Justice": Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH, koji EU finansira sa 2,2 miliona eura.

U okviru kontinirane podrške Evropske unije (EU) sektoru vladavine prava u Bosni i Hercegovini, danas u Sarajevu je predstavljen novi projekt pod nazivomm "EU4Justice": Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH, koji EU finansira sa 2,2 miliona eura. 

Projekt će trajati dvije godine (2019-2021), a implementirat će ga francuska institucija GIP Justice Cooperation Internationale. Obuhvatit će sve pravosudne institucije u BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće, tužilaštva, sudove, ministarstva pravde, agencije za provedbu zakona i Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK). 

Cilj projekta je poboljšanje efikasnosti istraga i krivičnog gonjenja, predmeta teške korupcije i organiziranog kriminala kroz pojačanu saradnju u cijelom sistemu krivičnog pravosuđa.   

eu-4

O tome koliko je značajan ovaj projekt za jačanje kapaciteta bh. institucija na put BiH ka Evropskoj uniji govorio je zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldoun Sinno. 

- Ne treba vam EU da vam kaže koliki su problemi organizirani kriminal i korupcija u BiH, nije vam to ni ranije trebala govoriti, niti treba ubuduće. Za EU korupcija i organizirani kriminal su ključni problemi, ne samo u BiH već u cijelom regionu - kazao je. 

Napomenuo je da će u projektu učestovati, osim pravnih stručnjaka iz EU i Francuske, i eksperti iz cijelog svijeta.

- Želimo povećati povjerenje građana u pravni sistem BiH, to je ključno u projektu. Također želimo pomoći nadležnim bh. institucijama, postići rezultate u borbi protiv organziranog kriminala i korupcije, ali i teškog kriminala, generalno. Ti rezultati bit će potrebni BiH prilikom njenog pridruživanja EU - istakao je Sinno, dodajući da i BiH mora pojačati svoje napore u tom pogledu.

Projekt će, dodao je, pomoći i u jačanju saradnje svih domaćih aktera u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. 

Osim toga, kazao je da je ova borba od izuzetnog značaja za ekonomski razvoj BiH jer se svi potencijalni investitori prije ulaganja pitaju koliko je jaka vladavina prava u nekoj zemlji.

- Stoga nam treba da i same institucije učine iskorake, potrebno je da i građani vrše pritisak na institucije, a trebaju nam i tužitelji koji su neustrašivi i spremni na izazove - zaključio je zamjenik šefa Delegacije EU. 

Po mišljenju ambasadora Republike Francuske u BiH Guillaumea Roussona ekspertiza i iskustva francuskog pravnog sistema mogla bi biti vroma korisna za ovaj projekt. 

Podsjetio je na nedavni sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona u Berlinu, kada je predstavljena i nova Strategije Francuske za zemlje Balkana.

- To je znak obnovljenog interesovanja Francuske za zemlje u regionu, i to nije samo papir već se radi o konkretnim stvarima i interesu moje zemlje - istakao je amabasador. 

Voditeljica projekta, francuska tužiteljica koja se specijalizirala za teški kriminal Isabelle Arnal, navela je neke od aktivnosti na kojima će počivati projekt, a to su analiza i razumijevanje prije davanja prijedoga i djelovanja te uzimanje u obzir lokalnih potreba i okruženja.

eu-3

- Želimo povećati transparentnost provođenja istražno-sudskih postupaka, uključujući i odnos tužitelja sa medijima. Osim toga, želimo promovirati interdisciplinarne aktivnosti među sudijama, tužiteljima i ostalom osoblju, jer ako oni ne sarađuju međusobno, nećemo postići nikakav napredak - podvukla je. 

Kako je rečeno na današnjoj prezentaciji novog projekta, EU je dosada kroz različite projekte u BiH uložila oko 15 miliona eura za podršku borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. 

S tim u vezi novinari su postavili pitanje da li se takvi projekti isplate te da li je taj novac potrošen uzalud, ako se ima na umu da pravni sistem u BiH uopće ne funkcionira. 

Zamjenik šefa Delegacije EU Sinno odgovorio je da ovakvi projekti EU i njihova ulaganja nisu uzaludna i da "nisu bacanje novca".

- Nastavit ćemo s podrškom vladavini prava u BiH. Stvari se mogu odvijati brže, ali reforma prava zahtijeva vrijeme. Naravno da želimo vidjeti bolje rezultate i ubrzati sve, ali i bh. vlasti se trebaju više angažirati - naglasio je. 

Dodao je da možda dosada nisu vidjeli rezultate kakve su željeli, ali da to nije razlog da prestanu da se angažiraju sve dok ne postignu zacrtane ciljeve. 

eu-2

Ne propustite