ZABRINJAVAJUĆI PODACI: U Bosni i Hercegovini se godišnje 2.000 parova razvede!

Bosna i Hercegovina
ZABRINJAVAJUĆI PODACI: U Bosni i Hercegovini se godišnje 2.000 parova razvede!
Često u svemu ovome zaboravi perspektiva djeteta, odnosno glas djeteta koje je pokatkad ‘uvučeno’ u lične interese roditelja...

Biti u braku nije jednostavno. Odnos bračnih partnera zahtijeva kontinuiran rad, razumijevanje i unapređenje komunikacije u cilju lakšeg prevazilaženja životnih izazova. Nažalost, veliki broj brakova u današnjem društvu završi razvodom.

Tačnije, svake godine u Bosni i Hercegovini odluči se razvesti skoro 2.000 parova. To pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, gdje je broj sklopljenih brakova u našoj zemlji u razdoblju od 2006. do 2016. godine u opadanju.

Razvod je svakako stresan događaj koji može dovesti do različitih emocionalnih reakcija.

Djeca su ta koja najviše pate zato što žele da su im roditelji i dalje u bračnoj zajednici, što im je u samoj srži prirodno. Tu dolazi do različitih trauma kod djece, ovisno o dobi zrelosti. Kada su narušeni bračni odnosi onda se najčešće to reflektira na dijete.

Djeca, zavisno od uzrasta, različito reagiraju na razvod braka. Adolescenti su ti koji teže podnose i skloniji su osamljivanju, osjetljiviju su i teže ostvaruju komunikaciju

Da bi se izgradilo i razvilo dobro održivo rodno ravnopravno društvo potrebno je u ta nastojanja uključiti i muškarce i žene. 

Ne propustite