OZBILJNA KRŠENJA PRAVA

Najveći problemi radnica u trgovačkom sektoru: MALE PLATE I PREKOVREMENI RAD

Objavljeno:15.05.2019 - 13:22
A A A Times Arial

Foto: BHRT

Okrugli sto o temi "Prava radnica zaposlenih u trgovačkom sektoru u BiH" održan je danas u Sarajevu. Prezentirani su i rezultati istraživanja Westminster Fondacije za demokratiju (WFD), koji su pokazali da se prava radnica u sektoru trgovine najviše krše kada je u pitanju rad tokom praznika, dok su drugi probem male plate. 

Predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine Mersiha Beširović istakla je da sektor trgovine nastavlja "vrlo ružan trend" u kojem se masovno krše radnička prava.

f

- U ovom trenutku fokusirani smo na rješavanje pitanja rada za vrijeme praznika i malih plata. Kada je u pitanju konkretno 1. maj, ono što je bio rezultat javnog pritiska, odnosno najviše podrške koju je sindikat trgovine imao od medija tokom svoje kamapanje, jeste činjenica da je, ne samo u Sarajevu, već u skoro svim većim gradovima u BiH, većina trgovačkih lanaca bila zatvorena. Radili su samo mali supermarketi trgovine i pekare - podsjetila je. 

Napomenula je da se Sindikat od 2012. godine pa dosada bavio s više od 1.700 slučajeva kršenja radničkih prava te da je svaka osoba imala bar dva ili više problema s kojima se suočavala na svom radnom mjestu. 

- Neophodno je napraviti sistemsko zakonsko rješenje ovog problema i iskreno se nadam da ćemo ove probleme uspjeti staviti i na dnevni red Parlamenta FBiH - izjavila je Beširević. 

O rezutatima istraživanja govorila je konsultantica za istraživanje Mia Karamehić-Abazović koja je ukazala na najfrekventnije kršenje prava radnica, a to je prekovremeni rad. 

- To je značajan problem koji obuhvata rad vikendom, odnosno rad na dane obaveznog odmora te rad izvan radnog vremena, što u Federaciji iznosi maksimalno osam sati sedmično, pod određenim uslovima, dok je u Republici Srpskoj 10 sati sedmično. Otkrili smo da radnice u oba bh. entiteta rade u prosjeku više od pet sati sedmično prekovremeno, ali bez vanrednih okolnosti - navela je.

Napomenula je da radnice često tek svake druge sedmice imaju jedan dan odmora, što je, smatra Karamehić-Abazović, jedno od drastičnijih kršenja njihovih prava. 

- Problemi se najčešće dešavaju u manjim prodajnim objektima poput kioska, a također se krši pravo korištenja bolovanja i godišnjeg odmora. Još jedan od problema su radnice na porodiljskom bolovanju. Naše zakonsko rješenje predviđa da porodiljsko bolovanje traje godinu, međutim, ako radnica ima ugovor na određeno vrijeme i ako je on kraći od tog termina, poslodavac može da joj terminira ugovor - naglasila je.  

Svi ovi problemi predstavljaju, zaključila je, predstavljaju značajno kršenje Zakona o radu u FBiH i RS-u.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Feild kazao je da ova ambasada radi naporno na poboljšanju poslovnog okruženja i jačanju ekonomije te podržava reforme koje će dovesti do rebalansa ekonomija sa javnog na privatni sektor. 

ff

Naglasio je da se ne radi samo o dobrobiti uposlenika već i poslodavaca i samog poslovanja, kako bi imali radnu snagu sa potrebnim vještinama i motivacijom, a tim i rezultate od države. 

Između ostalog, Field je podsjetio na izjavu komesara za trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva Andrewua Mitchella, koji je nakon jučerašnje posjete BiH kazao da naša zemlja ima veliki potencijal te da će se ubuduće raditi na produbljivanju trgovinskih odnosa BiH i Ujedinjenog Kraljevstva.

 

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!